Tervetuloa Lehtiniemen osakaskunnan etusivulle!

 

Pasi Revonmäen tyylikkäät ilmakuvat osakaskunnan kalavesistä:

Tässä lähes kaikki vesialueet, katso VIDEO

Lämmin +23° elokuun lopun päivä 20.8.2020 VIDEO

Osakaskunnan laavu Haapanankannassa, katso VIDEO

Pilkkivesiäkin piisaa, katso VIDEO

---------------------------------------------------------------------------

suolijärvi21.jpg

 

Avantoaika on alkanut Suolijärvellä

 

Ensimmäiset talviverkot on isketty jään alle marraskuun puolivälissä. Kuvauspäivänä (22.11.) jäätä oli Yli-Suolijärven selkävesillä noin 10 senttiä. Jää vahvistui kuluneella viikolla.

Talvikalastajan on muistettava merkitä pyydykset samalla tavalla yhteystiedoilla kuin kesävesilläkin. Lisäksi avannot on merkittävä esimerkiksi aurausviitoilla, joissa on heijastinnauha tai vastaava. Moottorikelkan valoissa se on merkki pyydyksestä.

Lehtiniemen osakaskunta on päättänyt, että helposti murentuvaa styroxia ei saa käyttää avantojen peittona ympäristösyistä. Lisäksi tulee huomata, että lupakausi vaihtuu 1.1.2022. Viime talvena hankitut pyydysyksiköt ovat siis voimassa vain joulukuun loppuun.

Ja muistakaa kalakisa ja uusi madesarja. Nykyinen kisakausi jatkuu seuraavaan vuosikokoukseen saakka.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

suolijärvi20.jpg

Kauniit sulan veden syyspäivät ovat pian muisto vain. 

 

Kestävä kalastaja – paras kalastaja

 

Nykyajan kalastus on kestävää ja vastuullista. Tiivistetysti voi sanoa, että vastuullisuus koskee luontoa, kaloja ja kaikkia vesillä liikkuvia ihmisiä. Vastuullinen kalastaja kunnioittaa luontoa ja muita ihmisiä. Vastuullisuus on laaja käsite. Aiheesta tarkemmin tiedotteissa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ropposen_lohi.jpg

Neljän kilon taimen. Kuva: Kari Ropponen.

 

Hyviä saaliita alkusyksyyn

 

Monesta suunnasta on tullut tietoja, että syksyn myötä taimenia on eksynyt kalastajien saaliiksi. Monikiloisia jönttejä on noussut eri puolilta osakaskunnan aluetta. Eikä nämä ole sen kuuluisan hevosmiesten tietotoimiston uutisia, vaan varmistettuja tapauksia.

Muistakaa ilmoittaa taimenet osakaskunnan kalakisaan. Se on menossa seuraavaan vuosikokoukseen saakka.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jumisko tuottaa taas sähköä

 

Jumiskon voimalaitoksen peruskunnostus on valmistunut. Purkutyöt alkoivat maaliskuussa ja uusien laitteistojen asennus huhtikuussa. Voimalaitoksen käyttöönotto alkoi heinäkuun lopulla.

  • Peruskunnostustyöt etenivät poikkeusoloista huolimatta ja voimalaitos kytkettiin takaisin valtakunnan verkkoon elokuun puolessavälissä, kertoo PVO-Vesivoiman kehityspäällikkö Juha Kähkölä.

Peruskunnostuksessa voimalaitoksen alkuperäinen turbiini sekä käyttöikänsä päähän tulleet sähkö- ja automaatiojärjestelmät vaihdettiin uusiin ja generaattori huollettiin.

Modernisoinnin ansiosta voimalaitos kykenee tuottamaan sähköjärjestelmän tasapainon kannalta tärkeää säätösähköä entistä joustavammin, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

  • Tuotantoa voidaan säätää tarkemmin muuttuvan sähkön tarpeen mukaan ja samalla ottamaan huomioon ympäristö ja virkistyskäyttö, Kähkölä lupaa.

Voimalaitoksen laitteistojen modernisointi ei muuttanut voimalaitoksen toimintaperiaatetta tai läpi virtaavan veden määrää. Kallion sisällä sijaitsevaan voimalaitokseen vesi johdetaan järviä, kanavia ja tunnelia pitkin. 

Yhtiö vakuuttaa, että voimassa olevia säännöstelyn lupaehtoja noudatettiin peruskunnostuksen aikana ja säännöstely suunniteltiin tarkasti kevään ja tulvan edetessä.

  • Veden pinta säännöstelyjärvissä saatiin suunnitellusti virkistyskäytön kannalta hyvälle tasolle kesän alussa, tiedotteessa arvioidaan.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pylväs_muikku2.jpg

 Kuva: Mika Pylväs.

Pohjasiiat harvinaisen kookkaita

 

Vuoden 2021 velvoiteistutukset on saatu päätökseen Lehtiniemen osakaskunnan vesillä. Viimeisenä istutettiin pohjasiikaa. Tänä kesänä kalat kasvoivat kasvattajilla hyvin.

- Istukkaat ovat keskimäärin 13 senttisiä ja 17 grammaisia, Voimalohi Oy:n tuotantojohtaja Mika Pylväs vahvistaa.

Viime vuosina siikaistukkaat ovat olleet yleensä 9-10 senttisiä ja noin 12 grammaisia.

Lehtiniemen osakaskunnan vesiin istutettiin 28 300 kappaletta pohjasiikaa viiteen eri kohteeseen ympäri vesialuetta. Kalat tulivat Sallasta Olavi Männikkö Ky:n luonnonravintolammikoista. Pohjasiika on Ivalojoen kalakantaa.

Aiemmin kesällä Lehtiniemen osakaskunnan alueelle istutettiin kirjolohia ja järvitaimenia.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

260821 3 Custom

 Kuivassalmen uusi veneenlaskupaikka iltavalaistuksessa. Kuva Pasi Revonmäki

velin_muikku.jpg

Ahventa ruokapöytään löytyy, mutta muikkusaalis on jäänyt vaatimattomaksi. Kuva: Veli Posio.

 

Muikkua heikosti, siika kasvanut

 


Kesän 2021 saalistiedot kertovat, että kirjolohia on tarttunut mukavasti kalastajien pyydyksiin Lehtiniemen osakaskunnan vesillä. Joukossa on ollut muutamia 1,6 kiloisia, joten ne ovat talvehtineet vähintään yhden talven uudessa kotijärvessä, ja kasvaneet lähes puoli kiloa istutuksen jälkeen. Lue aiheesta tarkemmin TIEDOTTEISTA.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20210807_090931.jpg

Seppo Tuovinen (vas) kehuu Erkki Alaviirin lähes viiden kilon haukea. Valvojat tapasivat miehet Autioselällä.

 

Kalatalousalueen valvontapäivä Yli-Suolijärvellä

 

Suolijärven kalatalousalueen kalastuksenvalvojat veneilivät lauantaina 7.8. pitkän työpäivän Yli-Suolijärvellä. Liikkeellä oli neljä alueen valvojaa. Aurinkoinen ja lämmin elokuu houkutteli vesille sekä viehekalastajia että pyydysten kokijoita. Myös muuta vapaa-ajan veneliikennettä havaittiin useilla vesialueilla.

Valvonta kohdistui tällä kertaa Hämeen ja Lehtiniemen osakaskuntien vesille. Kaikkiaan tarkastettiin yli 20 kalastajaa ja pyydysjataa. Tarkempi selvitys julkaistaan myöhemmin kalatalousalueen toimintakertomuksessa.

Pääosin kalastajien luvat olivat kunnossa. Ikävää oli se, että valvonnassa löytyi kaksi epäilyä luvattomasta verkkokalastuksesta. Tapaukset siirtyvät kalastuksenvalvojilta poliisille.

Valvojat saivat päivän aikana myös kannustavaa palautetta. Useampi venekunta jakoi kiitoksia siitä, että vesillä tapaa myös kalastuksenvalvojia.

Kalatalousalue jatkaa valvontaa suunnitelmien mukaisesti. Lisäksi osakaskuntien omat valvojat ovat liikkeellä.

20210807_122414.jpg

Kalastuksenvalvojat Juhani Veijonaho (vas), Antero Ylätalo ja Markku Hyypiö taukopaikalla.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kirjolohet istutettiin juhannuksen alla

 

kirret2021b.jpg

Lehtiniemen osakaskunnan kirjolohi istutukset osuivat tänä vuonna juuri juhannuksen alle. Kirret istutettiin neljään kohteeseen, ja sitä varten kyseisillä vesialueilla oli osakkaiden vuosikokouksen päätöksellä kahden vuorokauden rauhoitusaika. Lisäksi kalastuksenvalvojat olivat liikkeellä tehostetusti istutusten jälkeen.

Kirjolohien keskipaino oli 1,2 kiloa ja keskimitta 43 senttiä. Kaikkiaan Lehtiniemen osakaskunnan vesiin istutettiin 637 kiloa kirjolohia. Kappalemäärä oli noin 530.

Osakaskunta toivoo, että kirjolohista annetaan saalispalautetta palautelomakkeen kautta tai suoraan hoitokunnan jäsenille. Saalistieto on tärkeä tulevien istutusten suunnittelun vuoksi.

 

 

kirret2021a.jpg

Kuljettaja Reijo Backman toi kirjolohisatsin Lehtiniemeen vankalla kokemuksella.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kuivassalmen veneenlaskupaikka on valmis

 

20210624_170736.jpg

 

Kuivassalmen veneenpudotuspaikka on valmistunut. Kyltit asennettiin juhannusaattona. Laituriin etsitään vielä köysikiinnikkeitä eli venerenkaita. Pudotuspaikalla leiriytyminen on kielletty eikä siihen tule roskista. Jokaisen alueen käyttäjän edellytetään vievän omat roskat mennessään.

Veneepudotuspaikan läpi on ajoreitti läheiselle vapaa-ajanasunnolle eikä väylää saa sulkea autoilla tai trailereilla.

Lehtiniemen osakaskunta vastasi laiturin rakentamisesta ja opasteista. PVO Vesivoima Oy kustansi alueen konetyöt, murskeet ja muut maamassat sekä liittymän rummun asennuksen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

rauhoitus.jpg

Kuivassalmen molemmin puolin on voimassa rauhoitus 26.6. kello 12 saakka.

KIRJOLOHI-ISTUTUKSET JOHTAVAT KALASTUSKIELTOIHIN

 

Lehtiniemen osakaskunta päätti talvella vuosikokouksessaan asettaa kirjolohi-istutusten jälkeen kahden vuorokauden kalastuskiellon istutuskohteiden läheisyyteen. Kalastus on kielletty kilometrin matkalla istutuspaikalta. Kirjolohia on istutettu neljään kohteeseen.

Kalastuskiellosta kerrotaan istutuspaikalla maalla sijaitsevilla kieltotauluilla. Vesialueilla merkintää ei voida tehdä. Kieltoalueiden selvittäminen on kalastajan vastuulla. Kalastuksenvalvojat opastavat tarvittaessa, Keimo Lehtiniemi, puh 0500 279 080 ja Markku Hyypiö 040 5250 845

Kalastuskielto alkaa torstaina 24.6. kello 12 ja päättyy juhannuspäivänä 26.6. kello 12.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kuivassalmessa raivattiin puustoa

 

Lehtiniemen osakaskunnan veneenlaskupaikka valmistuu Kuivassalmessa hyvää vauhtia. Konetyöt on jo pitkälle tehty ja meneillään ovat viimeistelyt. Parkkitilaa on raivattu muutamalle ajoneuvolle ja venetrailerille.

Laiturin runko on nostettu betonirenkaiden päälle ja kansi on tehty kestopuusta. Laituriin tulee vielä pieniä lisäyksiä, mutta sitä voi jo käyttää.

Vanhan lossituvan raunioille kasvanut metsikkö raivattiin viikonloppuna. Tiheikkö esti osittain näkyvyyden käännyttäessä parkkipaikalta Morottajantielle.

Alueelle tulee vielä opastuskyltti, pieni ilmoitustaulu ja pelastusrenkaalle kehikko.

Veneenlaskupaikalle ei saa leiriytyä.

20210528_175257.jpg

Arto Kylmäniemi (vas) ja Petteri Rahkola kurittivat haavikkoa osakaskunnan talkoissa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

              KALASTUSLUVAT VUODELLE 2021

 

Lehtiniemen osakaskunta luopui perinteisistä muovisista pyydysmerkeistä vuonna 2020.

Tärkeintä on huomata, että kun pyydysmerkkejä ei enää luvan oston yhteydessä jaeta, JOKAISESSA PYYDYKSESSÄ (esimerkiksi jokaisessa verkkojatassa) on oltava kalastajan YHTEYSTIEDOT. Niiden perusteella kalastuksenvalvojat selvittävät onko osakaskunnan lupa ostettu ja voimassa. Viehekalastuksessa luvat on oltava kalastettaessa aina mukana kuten tähänkin saakka.

Jos pyydyksessä ei ole yhteystietoja, kalastuksenvalvojalla on oikeus takavarikoida pyydys.

Tässä keskeiset ohjeet lupajärjestelmään:
1. Valitse viereisen alasivun ”Kalastusluvat” luettelosta lupa / luvat, jotka lunastat.
2. Maksa lupa / luvat verkkopankissa kalastuskunnan tilille FI48 5359 0150 1233 19.
3. Merkitse viitetietoon: nimi, yhteystiedot, ostetut luvat, osakkailta tilan nimi ja rek nro.
4. Tulosta itsellesi kuitti tai ota siitä kuva kännykkään ja pidä mukana kalastettaessa.
5. Merkitse vesillä kaikkiin pyydyksiin omat yhteystiedot.
6. Muista valtion kalastonhoitomaksu.

Lupahinnat säilyvät ennallaan. Luvat ovat voimassa vuoden kerrallaan. Osakaskunta luopuu aiemmin käytössä olleesta kolmen vuoden lupajaksosta.

Luvat voi ostaa osakaskunnan verkkosivujen lisäksi myös Posion SEO-asemalta. Pitkään Lehtiniemessä lupia myynyt Väinö Laine on lopettanut lupien myynnin.

Esimerkkejä luvista ja pyydysyksiköistä:

Osakkaat: 1py, 2 euroa
- yksi verkko, 30 m pitkä / 3 m korkea = 1py = 2 euroa
- 8 verkkoa, 30 m / 3 m = 8py = 16 euroa
- pitemmille ja korkeammille verkoille on lunastettava lisäyksiköitä
- viehelupa, henkilökohtainen, 5,-

Ei-osakkaat: 1py, 4 euroa
- yksi verkko, 30 m / 3 m = 1py = 4 euroa
- 8 verkkoa, 30 m / 3 m = 8py = 32 euroa
- viehelupa, hinta luvan keston mukaan, katso sivulta "kalastusluvat"

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Yli-Suolijärvi täyttymässä – Luksua avattu

 

PVO Vesivoima Oy on avannut 12. toukokuuta Luksuan padon ja käynnistänyt juoksutuksen Yli-Suolijärvestä. Ennusmerkit viittaavat siihen, että järvi täyttyy suunnitellusti toukokuun aikana. Aiheesta tarkemmin Tiedotteissa.

suolijärvi_001.JPG

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rakennustyöt Kuivassalmessa etenevät

 

Veneenlaskupaikka valmistuu alkukesästä. Lue tarkemmin Tiedotteista.

20210506_203954.jpg

Rantautumislaiturin sementtirenkaat on upotettu paikoilleen. Työt viimeistellään jäiden lähdön jälkeen.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

siikakisa.jpg

Iso on siika, mutta tämä ärjy ei kuitenkaan vielä yltäisi edes mitaleille ennätyskalaluettelossa.

 

Siika 7, made 8 – ja muita ennätyksiä

 

Ennätyskalaluettelo uusiutui jälleen vuoden 2020 aikana. Yleisimpien kalalajien osalta mielenkiintoisin uusi ennätys oli Inarista saalistettu 0,634 kiloinen muikku. Pituuttakin muikulla oli melkein 40 senttiä. Tutkijat määrittivät kalan iäksi yhdeksän vuotta. Muikku oli harvinaisen nopeakasvuinen, kirjoittaa Suomen Kalastuslehti.

Muut uudet ennätyskalat olivat muikun kanssa samanpainoinen makrilli (0,610) ja 14,5 senttinen vaskikala.

Ennätyskalaluettelo on sykähdyttävää luettavaa. Otetaanpa muutama esimerkki. Suurin ahven painaa 2,87 kiloa. Se saatiin vuonna 2010 Ahvenanmaalta virvelillä. Haukisarjaa johtaa 18,8 kiloinen vonkale, joka ui verkkoon 2009 Iissä.

Suurimmalla kirjolohella on painoa melkein 10 kiloa (9,66). Kirre löytyi verkosta 2008 Sulkavalla. Järvilohen ennätystä (12,4) pitää hallussaan vuonna 2002 Kangasniemen Puulavedeltä verkosta saaliiksi saatu yksilö. Merilohen ennätys on yli 27 kiloa.

Kookkain järvitaimen on painanut 10,42 kiloa. Se saatiin pitkäsiimasta Inarilla 2014. Suurin meritaimen on painanut 13,1 kiloa.

Suurimmalla mateella on ollut painoa kahdeksan kiloa. Se saatiin pari vuotta sitten verkolla Iisalmessa. Suurin siika on 7,08 kiloa painanut yksilö, joka tuli saaliiksi soutu-uistelussa vuonna 2000 Nummi-Pusulassa.

Suolijärveä ei ennätyskalaluettelossa (vielä) mainita, eikä sieltä löydy myöskään Posio. Kuusamosta luettelossa on katiskasta löytynyt 11,5 senttinen kymmenpiikki vuodelta 2006. Pari vuotta sitten Kuusamosta ilmoitettiin ennätysluetteloon 1,42 kiloinen verkolla pyydetty särki.

Rovaniemeltä on saatu 0,285 kilon kiiski verkolla vuonna 2002. Suurin säyne on saatu Kemijärvellä vuonna 2015. Se tuli virvelillä Kemijoesta ja painoi 4,13 kiloa.

Ennätykset hyväksyy ennätyskalalautakunta, joka arvioi ilmoituksia kaksi kertaa vuodessa. Päivitetty lista ennätyskaloista löytyy Suomen Kalastuslehden numerosta 3/2021.

 

 

suolijärvi19.jpg

Uusi pakkaslumi kilmalteli vielä pääsiäisenä kaikkialla Suolijärvellä.

 

Jäät ohenee ja vesi nousee

 

Talvikalastuskausi 2021 vetelee viimeisiä. Rohkeimmat pitävät kuulemma verkkoja vielä vappuun saakka, mutta varovaien kannattaa jo olla, myös pilkkireissuilla.

Jäätä oli tänä talvena yllättävän vähän. Kairan mittaa löytyi vain harvoista paikoista. Vesi nousi ajoittain jäälle ja hankaloitti liikkumista. Kevätviikoille sattui myös ns hyviä "kulkuja".

Yli-Suolijärvi on ollut aavistuksen aiempaa ylempänä Jumiskon voimalaitosremontin vuoksi. Alimmasta 243,50 tasosta on noustu tätä kirjoitettaessa 25 senttiä ylöspäin. Nykyinen taso on jonkin verran pitkän aikavälin keskiarvoja ylempänä.

PVO Vesivoima seuraa tarkasti kevään edistymistä ja on luvannut hyvän vedenkorkeustason jo alkukesästä. Ennusteet ovat kuitenkin vielä osin arvaamattomia.

Seuraa tästä Suolijärven korkeutta, mittarilukemat otetaan Luksuasta:

 http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 suolijärvi_10.JPG

Ahmaselän kareja huhtikuun lopulla 2020 vedenpinnan ollessa alimmillaan.

 

Luksua suljettu – kevät vielä arvoitus

 

PVO Vesivoima on sulkenut maaliskuun puolivälissä Luksuan kanavan. Toimenpide liittyy Jumiskon voimalaitoksen turbiiniremonttiin. Sulamisvedet kertyvät nyt kevään ajan Yli-Suolijärveen.

- Pinta nousee hitaasti tulovirtaaman mukaan. Suomen ympäristökeskus ennustaa tulvan alkavan huhti-toukokuun vaihteessa, ja ennusteen perusteella Yli-Suolijärven pitäisi olla ylhäällä toukokuun loppupuolella, kertoo PVO Vesivoiman ympäristöpäällikkö Aaro Horsma.

Säiden haltijan määrää lopulta miten kevät kyntensä näyttää.

- Korostan, että tässä vaiheessa ennusteessa on vielä paljon epävarmuutta. Ennuste ei osaa ottaa huomioon poikkeuksellista kevättä, joten siellä näkyy, että juoksuttaisimme Yli-Suolijärveä kuopalle loppukeväästä, mutta näin ei tapahdu, Horsma huomauttaa.

Yli-Suolijärvi pudotettiin 9.3. tasolle 243,50 metriä merenpinnasta. Se on kymmenkunta senttiä ylempänä kuin ajankohdan pitkän aikavälin keskiarvokorkeus. Tänään (15.3.) vedenpinta on noussut siitä pari senttiä.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

suolijärvi_11.JPG

Joutsenet odottelivat huhtikuussa 2020 Suolijärven avautumista Kuivassalmessa.

 

Kuivassalmeen veneluiska ja laituri

 

Lehtiniemen osakaskunta rakentaa Yhdessä PVO Vesivoiman kanssa veneenlaskupaikan ja rantautumislaiturin Yli-Suolijärvelle Kuivassalmeen. Osakaskunta on sopinut asiasta Lapin ja Pirkanmaan ELY-keskusten kanssa. Työt aloitetaan lumien ja roudan sulettua. Lue vuosikokouspäätöksistä tarkemmin TIEDOTTEISTA.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Luksua suljetaan 15.3.


PVO Vesivoima remontoi Jumiskon voimalaitosta maaliskuun puolivälistä juhannukseen saakka. Voimalaitoksen turbiini ja generaattori uusitaan kallion sisällä. Voimalaitoksen ulkopuolella remontti ei näy.

Rakentamisen vuoksi voimayhtiö sulkee Luksuan kanavan 15.3. ja sulamisvedet alkavat kertyä sen jälkeen Yli-Suolijärveen. Pinta lasketaan maaliskuun puoliväliin mennessä tasolle 243,50. Tällä hetkellä (11.2.) taso on tasan 244,00. Se on parikymmentä senttiä pitkän aikavälin keskimääräistä vedenkorkeutta enemmän.

- Tavoitteena on turvata alkukesällä hyvä virkistyskäyttö. Pyrimme siihen, että Yli-Suolijärvi olisi silloin tasolla 244,70, kertoo PVO Vesivoima Oy:n ympäristöpäällikkö Aaro Horsma.

Kevään säätila ratkaisee, joudutaanko Luksuasta juoksuttamaan mahdollisesti tulvavettä remontin aikana. Jos siihen tulee tarvetta, yhtiö ohijuoksuttaa vedet voimalaitoksen ohi Nolimon kautta.

Seuraa tästä Suolijärven vedenkorkeutta:

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 suolijärvi10.jpg

 

VUOSIKOKOUS LAUANTAINA 27.2.2021

 

Lehtiniemen kalastuskunnan osakkaiden sääntömääräinen vuosikokous pidetään lauantaina 27.2.2021 kello 12 alkaen Lehtiniemen entisellä koululla osoitteessa Morottajantie 79.

Sääntömääräisten asioiden lisäksi asialistalla on lausunnon antaminen Suolijärven kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelmasta.

Heti kalastuskunnan vuosikokouksen jälkeen pidetään jakokunnan vuosikokous.

Kokous järjestetään, jos aluehallintoviraston koronaohjeistukset pysyvät nykyisellään eikä tiukempia kokoontumisrajoituksia aseteta. Kokoukseen saa osallistua vain terveenä. Turvavälit ja käsidesin käyttö huomioidaan kokouspaikalla.

Kahvitarjoilu, tervetuloa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

rutajoki.jpg

Rutajoki on tammikuussa rauhallinen. Virtaama kohti Suolijärveä on vähäinen.

 

Seuraa tästä Suolijärven korkeutta

 

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

Suolijärven vedenkorkeus on laskussa normaalitalvien tapaan. Lasku on kuitenkin maltillisempi, kuten PVO Vesivoima on luvannut. Yhtiö on ilmoittanut, että keväällä alkavan Jumiskon voimalaitoksen remontin vuoksi Suolijärvet jätetään aiempaan ylemmäs, jotta alkukesällä järven virkistyskäyttö ei vaikeudu.

Tätä kirjoitettaessa (23.1.) Luksun mittaispisteellä ollaan  noin 25 senttiä pitkän keskiarvon yläpuolella.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Isoja haukia talviverkoilla Suolijärvestä

 

haukikuukkeli.jpg

Aino-Sofia Orjasniemi ja Henri Räsänen saivat talviverkoistaan Yli-Suolijärvestä tammikuussa 11,3 kilon hauen. Pituutta pedolla oli 113 senttiä. Hauki osui 60 millimetrin verkkoon. Pariskunta aloitti pyynnin loppuvuodesta ja saalista on tullut muutenkin hyvin. Kuva: Henri Räsänen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vuoden 2021 kalastusluvat

 

suolijärvi9.jpg

Lehtiniemen kalastuskunta päätti vuoden 2020 vuosikokouksessa palata aiempaan käytäntöön, jossa luvat ovat voimassa aina kalenterivuoden kerrallaan. Jonkin aikaa käytössä oli järjestelmä, jossa luvat olivat voimassa aina kolme vuotta kerrallaan.

Vuoden 2021 luvat ovat myynnissä sekä netissä että Posion SEO -asemalla. Luvat voi hankkia seuraavaan vuosikokoukseen saakka vuoden 2020 hinnoilla. Vuosikokouksessa tehdään päätös lupien hinnoista kokouksen jälkeiselle ajalle vuonna 2021. Kokoukseen ajankohtaa ei valitettavasti voi vielä tarkkaan ennustaa mahdollisten koronarajoitusten vuoksi. Normaalioloissa kokous pidetään sääntöjen mukaan viimeistään maaliskuussa.

Luvat kannattaa hankkia nyt alkuvuodesta vanhalla hinnalla. Toisaalta kalastuskunnalla ei ole tiedossa paineita korottaa lupien hintoja, mutta siitä päättävät osakkaat vuosikokouksessa. Löydät voimassaolevat lupahinnat ja vaihtoehdot ohesta alasivulta Kalastusluvat.

Vuonna 2020 lupien myynti oli erittäin vahvaa. Lehtiniemen kalastuskunnan luvista ostettiin 68 prosenttia netistä ja 32 prosenttia SEO -asemalta.

Ja vielä yksi muistutus; kalakilpailu on käynnissä seuraavaan vuosikokoukseen saakka.

Kalastuskunta toivottaa Terveellistä Uutta Vuotta 2021 kaikille kalastajille!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

made1_2.jpg

Maukasta Joulua kaikille kalastajille

 

Lehtiniemen kalatuskunta kiittää kuluneesta vuodesta kaikkia kalastajia ja Suolijärven virkistyskäyttäjiä. Vuosi jää historiaan muista kuin kala-asioista, mutta ei ollut hullumpi kalastusvuosikaan. Moni on saanut kuulemani mukaan saalista, vaikka muikkuverkot tuottivat pettymyksiä viime kesänä. Kalastajia oli myös runsaasti liikkeellä ja kalastuskunta saavutti luvanmyynnissä oikein hyvän tuloksen. Kiitos ja Voimia Uuteen Vuoteen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

suolijärvi2.JPG

 

Suolijärvi jäätymässä korkealle


Suolijärven pinta nousi loppusyksystä rivakkaa vauhtia. Nykyinen vedenkorkeus johtuu lokakuun lopun ja marraskuun alun sateisuudesta. Lue tarkemmin Tiedotteista.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kalastuskunta toivoo saalistietoja

 

Suolijärven säännöstelyyn liittyvät velvoiteistutukset jatkuvat nykyisellään vielä ensi kesän, vuoden 2021 loppuun saakka. Uuden istutussuunnitelman valmistelu alkaa alkuvuodesta ja sen valmisteluun kaivataan saalistietoja. Lue tarkemmin Tiedotteista.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kuivassalmi.JPG

 Veneluiska rakennetaan tälle tontille. Kalastuskunta raivaa puuston keväällä ennen töiden aloittamista.

Kuivassalmeen suunnitellaan veneluiskaa

 

Lehtiniemen kalastuskunta ja Lapin ELY-keskus ovat sopineet Kuivassalmessa valtiolle kuuluvan kiinteistön hyödyntämisestä veneiden laskupaikkana. Sopimuksen mukaan kalastuskunta saa rakennuttaa tontille veneluiskan ja raivata parkkipaikan muutamalle autolle ja trailerille. Alueen koko on noin 2000 neliömetriä ja se sijaitsee Rutalahden puolella.

Kalastuskunta neuvottelee talven aikana vielä Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa Morottajantieltä kiinteistölle tulevan liittymän leventämisestä.

Kalastuskunnan yhteistyökumppanina hankkeessa on Suolijärven säännöstelystä vastaava PVO Vesivoima Oy, joka rahoittaa tarvittavat konetyöt, veneluiskan ja parkkipaikan rakentamisen sekä mahdollisen liittymän leventämisen.

Lehtiniemen kalastuskunta vastaa alueen hoidosta ja ylläpidosta. Osakaskunnan vastuulla on myös alueen puuston harventaminen ja liikenteen näkemäalueiden turvaaminen.

Veneluiskan ja parkkipaikan rakentaminen tapahtuu ensi keväänä kun vesi on matalalla.

Paikalla on aikoinaan sijainnut lossitupa ja useita muita rakennuksia. Lossinvartijan asuntona ollut komea hirsinen päärakennus purettiin ja siirrettiin muualle pian sen jälkeen, kun nykyinen silta valmistui vuonna 1958. Iso varastorakennus ja sauna huutokaupattiin ja purettiin 1970-luvulla.

Ennen siltaa paikalla oli ns kapulalossi jota käytettiin käsivoimin. Kapulalossi sijaitsi aivan uuden sillan vieressä sen Ahmaselän puoleisella sivulla. Perimätieto kertoo, että matalan veden aikana lossi tarttui pohjastaan kiinni hiekkaan Varrassaaren päässä, jos kyydissä oli vaikkapa raskaampi kuorma-auto. Lossimies joutui silloin kahlaamaan veteen ja lapioimaan lossin irti hiekasta.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

istutus2020.jpg

Kalankasvattaja Olavi Männikkö (vas) esittelee pohjasiikoja Koivuselän rannassa. Tuotantojohtaja Mika Pylväs Voimalohi Oy:stä vastaa istutuksista.

 

Uusi siikasukupolvi ui Ylä-Suolijärvessä

 

Syksyn siikaistutukset on tehty. Suolijärven säännöstelykorvauksina tulevat velvoitekalat olivat pohjasiikoja ja kasvatuslammikoiden vuokrina tulevat kalat planktonsiikoja.

Velvoitekalat istutettiin Koivuselälle, Ahmaselälle, Liittoselälle ja Autioselälle. Vuokrakalat menivät Särkilampeen, Papinlampeen, Alajärveen ja Rutajärveen.

Yksikesäiset pohjasiiat olivat tänä vuonna yli 11 senttisiä ja 10 grammaisia. Planktonsiiat puolestaan pienempiä 6-7 grammaisia.

Pohjasiikoja istutettiin yli 28 000 kappaletta ja planktonsiikoja 2000 kappaletta.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

hauki4.jpg

”On epäkohteliasta kysellä toisten painoa, mutta pituuteni voin kertoa, se on 102 senttiä”.

 

Muista - kalakisa on käynnissä


Lehtiniemen kalastuskunnan perinteinen kalakisa on menossa. Kisa jatkuu vuoden 2021 vuosikokoukseen saakka.

Kilpailussa on kolme sarjaa: lohi, siika ja hauki. Lisäksi neljäs palkinto jaetaan kaikkien osallistujien kesken.

Paino ratkaisee. Kisaan voi osallistua virallisella punnitustodistuksella. Lisäksi voi kertoa mistä, milloin ja millä välineillä kala on saatu saaliiksi. Kaikki kalastukseen liittyvät tarinat ovat kiinnostavia.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

kirre1.jpeg

Ellen Ranta-Ylitalo ja kovan työn jälkeen saalistettu kirjolohi. Pikkuveli Aaron mittailee vierestä punalihaista. Kuva: Urpo Ranta-Ylitalo.

 

Kirre vei virvelin kädestä

 

Koivuselällä elettiin elokuun lopulla jännittäviä hetkiä. Suorastaan draamaa.

Urpo Ranta-Ylitalo oli lastenlastensa Ellenin (8) ja Aaron (4) kanssa kalassa. Molemmilla oli virvelit ja ukki itse airoissa. Tarkoitus oli pyytää ahventa, mutta syönti oli huono, ja lapsia alkoi jo vähän pitkästyttää koko touhu.

- Virveli roikkui välillä aika rennosti kädessä ja taisi olla jo huolettomasti polvien päälläkin. Sanoin pari kertaa Ellenille, että pidähän kiinni tiukemmin, jos sattuu isompi kala nappaamaan, Urpo kertoo.

Kalastus jatkui aikansa ja väsy lisääntyi. Mentiin jo syvänteen kohdalla ja veneen alla oli 12 metriä vettä. Ukki muistutti otteen tiukentamisesta taas uudelleen. Ellen vakuutti, että hän ehtii kyllä toimimaan, jos kala nappaa.

- Juuri kun pääsin sanomasta, kala tarttui ja koko virveli lensi järveen. Ei ehtinyt tyttö enkä minäkään tekemään mitään. Sinne meni, eikä kiinni saatu.

Siinä vaiheessa ei ollut tietoa mikä otus kalavehkeet vei mennessään. Urpo vaihtoi toiseen virveliin raskaan lusikan ja alkoi heitellä.

- Yritin sillä tavalla osua siimaan, mutta ei kuulunut mitään.

Sitten lapset huusivat, että pinnassa näkyy kalan väryä. Ja totta tosiaan, noin viiden minuutin kuluttua kalaan saatiin näköyhteys.

- Yritin sitä haavilla kaksi kertaa, mutta kala ui välillä veneen alle, sukelsi piiloon ja virveli meni perässä.

Lopulta kalasta tehtiin uusi havainto kauempana, noin 50 metrin päässä veneestä.

- Näin, että kala oli pinnalla maha ylöspäin. Se oli väsynyt, kun veti virveliä perässään.

Urpo kaappasi kalan haaviin ja silloin huomattiin, että Ellen oli saanut kirjolohen.

- Rannalta oli jo kiikaroitu, että meillä on siellä jokin tilanne päällä. Epäiltiin, että lakki olisi kalastajalta lentänyt järveen ja sitä naarataan. Mutta meillä oli vähän paremmat tuomiset järveltä, ylpeä ukki kertaa tapahtumia.

Kirjolohi otti syvälle keskikokoiseen mustaan lippaan, jossa oli keltaiset pilkut. Painoa oli 1,2 kiloa ja se kertoo, että kirjolohi oli tämän kesän istukas.

Kirjolohi savustettiin ja maistui kuulemma erittäin hyvältä. Turha edes mainita, mutta saalis nosti kalastusinnostusta nuorison keskuudessa merkittävästi.

 

kirre3.jpeg

Punnituspaikalla kirre paljastui kesän 2020 istukkaaksi. Kuva: Camilla Ranta-Ylitalo.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 raunoposio

Kirjolohi pani hanttiin ja sai pahat arvet. Kuva: Rauno Posio.

 

Hauki ja kirjolohi painivat Ahmaselällä

Kalastaja ei koskaan tiedä mitä pyyntireissulla eteen tulee. Veli ja Rauno Posio saivat todistaa heinäkuun lopulla hauen ja kirjolohen kamppailua lähietäisyydeltä Ahmaselällä.

- Oltiin laskemassa verkkoja, kun näimme veneestä noin kahdeksan metrin päässä pintavedessä yli metrin mittaisen hauen. Sen selkäeväkin oli noin 35 senttiä. Suussa sillä oli poikittain kirjolohi, jota se puijuutti kovasti, Rauno Posio kertoo.

Miehille tuli kiire. Varovasti edeten vene lipui hauen lähelle. Kun muuta lyömäasetta ei löytynyt, Rauno Posio kumautti haukea airolla.

- Iskin minkä rahkeista lähti ja osuin, mutta en päähän.

Hauki päästi irti lohesta ja ui hetken aikaa pystyasennossa suu auki.

- Sitten se polski menemään. Myös lohi katosi.

Miehet harmittelivat saaliin menetystä ja erityisesti haavin puuttumista. Mutta tarina ei päättynyt vielä siihen.

- Kun menimme kokemaan verkkoja muutaman tunnin kuluttua, lohi kellui pinnassa. Se sai sen verran siinä ottelussa siipeensä, ettei selvinnyt enää hengissä.

Posio kuvasi kirjolohen vammat rannassa ja ne olivatkin vaikuttavat.

- Puremajäljestä näkee, että hauen leukojen väli oli 12 senttiä. Kaikki kävi niin nopeasti, ettei tajuttu eikä ehditty ottaa videota, Rauno Posio manailee.

Kirjolohi otettiin talteen, suolattiin ja syötiin hyvällä ruokahalulla.

Olisiko tämä kesän kalajuttu. Saa toki panna paremmaksi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kirjolohet2020c.JPG

Kirjolohet istutettiin neljään eri kohteeseen myöhään iltapäivällä keskiviikkona 26.6.2020.

 

Hyviä ja ikäviä uutisia

 

Ensin hyvät uutiset. Lehtiniemen kalastuskunnan uusi lupajärjestelmä on otettu hyvin vastaan ja se on toiminut erinomaisesti. Tähän mennessä lupia on lunastanut jo yli 120 kalastajaa.

- Se on hieno luku ja kesä on vasta puolivälissä. Kaksi kolmasosaa luvista on ostettu kalastuskunnan nettisivujen kautta ja kolmannes on lunastettu Posion SEO -asemalta, vahvistaa kalastuskunnan puheenjohtaja Keimo Lehtiniemi.

Uusi lupamalli, jossa kalastuskunta luopui muovisista pyydysmerkeistä, on otettu tyytyväisenä vastaan. Vastaavan päätöksen teki aiemmin esimerkiksi Metsähallitus.

- Päätös yksinkertaistaa lupajärjestelmää on osoittautumassa onnistuneeksi. Kiitosta on tullut erityisesti nettimyynnin helppoudesta.

- Olen saanut myönteistä palautetta myös siitä, että lupakausi on nyt vain kalenterivuosi kerrallaan.

Kalastuskunta muistuttaa, että yhteystiedot pitää olla aina kunnossa. Niiden perusteella tarkistetaan, ovatko luvat voimassa. Seisoviin pyydyksiin kuten verkkoihin on jokaiseen jataan merkittävä kalastajan yhteystiedot. Viehekalastajalla luvat pitää olla mukana.

Myös henkilötodistus on syytä pitää kalastettaessa mukana. Kalastuksenvalvojat varmistavat siitä esimerkiksi mahdollisen ikävapautuksen alle 18- ja yli 65 -vuotiaiden osalta.

- Kalastuslaki on vaatinut yhteystiedot kaikkiin pyydyksiin jo monta vuotta, muistuttaa Lehtiniemi.

Kestävä kalastus kunniaan

Sitten ikävät uutiset. Kalastuksenvalvojien tietoon on tullut, että kirjolohi-istutusten osalta on ilmennyt toimintaa, jota ei voida hyväksyä.

On ilmeistä, että ainakin yhdessä istutuskohteessa on kalastettu erilaisilla pyydyksillä heti kun istuttajat ovat poistuneet paikalta. Kalastus on tapahtunut istutuspaikalla mahdollisesti verkoilla tai suoraan rannalta.

- Selvitämme tapahtumaketjua parhaillaan. Alustavat tiedot ovat huolestuttavia. Mikäli asiaan ei saada selvyyttä, kalastuskunta lopettaa kaikki istutukset kyseisellä vesialueella toistaiseksi. Tällainen toiminta on täysin tuomittavaa, Lehtiniemi alleviivaa.

Kalastuskunnan vuosikokouksessa pohdittiin, minkälaisia rajoituksia kirjolohi-istutuksille asetetaan. Esillä oli esimerkiksi muutaman päivän rauhoitusaika ja saaliskiintiöt. Kokous päätti kuitenkin olla asettamatta rajoituksia.

- Kysymys on luottamuksesta. Siitä, että yhteisillä kalavesillä käyttäydytään asiallisesti ja noudatetaan kestävän kalastuksen periaatteita. Nyt niitä on todennäköisesti rikottu karkealla tavalla.

- Jos joudumme lopettamaan istutukset alueelle, siitä kärsivät kaikki alueen kalastajat, myös ne, jotka noudattavat hyviä tapoja. On myös harkittava, että valvontaa lisätään istutuskohteissa merkittävästi.

Lehtiniemen kalastuskunta on pahoillaan tapahtuneesta johon osakaskunta ei ole osannut varautua. Valvojat toivovat havaintoja kirjolohien pyynnistä istutuspäivältä 24.6. 2020 alkuillasta.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

valvonta4.jpg

 

Kalastajat tyytyväisiä kalastuksenvalvontaan

 

Kalatalouden Keskusliiton viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan kalastuksenvalvonta on Suomessa laadukasta. Kalastajat antoivat kalastuksenvalvonnan asiakaspalvelutilanteista yli kahdeksan keskiarvot. Kalastuksenvalvonnan päävastuu Suomessa on kalatalousalueiden ja osakaskuntien valtuuttamilla kalastuksenvalvojilla.

Kalatalouden Keskusliitto keräsi loppuvuodesta 2019 kalastajilta asiakaspalautetta kalastuksenvalvojista. Kyselyyn saatiin 100 vastausta. Kahdessa kolmasosassa kohtaamisista kalastuksenvalvojan toimeksiantajana oli ollut osakaskunta tai kalatalousalue. Niiden lisäksi kalastajat olivat kohdanneet Metsähallituksen erätarkastajia, poliiseja ja merivartioston valvomassa kalastusta.

Kalastuksenvalvonta on asiakaspalvelutyötä ja mukavan luontoharrastuksen parissa aikaa viettävän kalastajan lupien tarkastaminen tehdään ystävällisesti ja asiantuntevasti. Kyselyn tulosten mukaan kalastajat olivat kohtaamisiin kaikin puolin tyytyväisiä. Kalastuksenvalvonnan ystävällisyys sai kalastajilta arvosanaksi 8,7 ja asiantuntevuus 8,2.

– Yli kahdeksan keskiarvot asiakaspalvelutilanteissa kertovat toiminnan laadukkuudesta, toteaa järjestöjohtaja Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitosta.

Monet vastaajista eivät olleet kohdanneet kalastuksenvalvojaa vuonna 2018, eivätkä muulloinkaan. Sanallisen palautteen antaneista moni toivoi painokkaasti lisää kalastuksenvalvontaa.

Kalatalouden Keskusliitto on lähes kymmenen vuoden ajan aktiivisesti kouluttanut uusia kalastuksenvalvojia. Kaikkiaan kokeen on tähän menneessä suorittanut hyväksytysti 3561 henkilöä. Aktiivisesti toimii tällä hetkellä noin 2800 kalastuksenvalvojaa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kirjolohet saapuivat – paino 1,3 kiloa


Tämän kesän velvoiteistutukset ovat alkaneet Lehtiniemen kalastuskunnan vesillä Ylä-Suolijärvellä. Ensimmäisenä järveen ehtivät kirjolohet.

- Virkeitä näyttävät olevan. Painoa kaloilla on 1,260 kiloa, vahvisti tuotantojohtaja Mika Pylväs Voimalohi Oy:stä seuratessaan istutuksia Lehtiniemessä. Lue tarkemmin TIEDOTTEISTA.

kirjolohet2020.JPG

 

 

                                            TÄRKEÄ TIEDOTE

 

              UUDET KALASTUSLUVAT VUODELLE 2020

 

Lehtiniemen kalastuskunta luopuu perinteisistä muovisista pyydysmerkeistä vuodesta 2020 alkaen. Vastaavan päätöksen on tehnyt esimerkiksi Metsähallitus.

Tärkeintä on huomata, että kun pyydysmerkkejä ei enää luvan oston yhteydessä jaeta, jokaisessa PYYDYKSESSÄ (esimerkiksi jokaisessa verkkojatassa) on oltava kalastajan YHTEYSTIEDOT. Niiden perusteella kalastuksenvalvojat selvittävät onko kalastuskunnan lupa ostettu ja voimassa. Viehekalastuksessa luvat on oltava kalastettaessa aina mukana kuten tähänkin saakka.

Jos pyydyksessä ei ole yhteystietoja, kalastuksenvalvojalla on oikeus takavarikoida pyydys.

Tässä keskeiset ohjeet uuteen lupajärjestelmään:

1. Valitse viereisen alasivun ”Kalastusluvat” luettelosta lupa / luvat, jotka lunastat.
2. Maksa lupa / luvat verkkopankissa kalastuskunnan tilille FI48 5359 0150 1233 19.
3. Merkitse viitetietoon: nimi, yhteystiedot, ostetut luvat, osakkailta tilan nimi ja rek nro.
4. Tulosta itsellesi kuitti tai ota siitä kuva kännykkään ja pidä mukana kalastettaessa.
5. Merkitse vesillä kaikkiin pyydyksiin omat yhteystiedot.
6. Muista valtion kalastonhoitomaksu.

Lupahinnat säilyvät ennallaan. Luvat ovat voimassa vuoden kerrallaan. Kalastuskunta luopuu aiemmin käytössä olleesta kolmen vuoden lupajaksosta.

Luvat voi ostaa kalastuskunnan verkkosivujen lisäksi myös Posion SEO-asemalta. Pitkään Lehtiniemessä lupia myynyt Väinö Laine on lopettanut lupien myynnin.

Esimerkkejä luvista ja pyydysyksiköistä:

Osakkaat: 1py, 2 euroa
- yksi verkko, 30 m pitkä / 3 m korkea = 1py = 2 euroa
- 8 verkkoa, 30 m / 3 m = 8py = 16 euroa
- pitemmille ja korkeammille verkoille on lunastettava lisäyksiköitä ohjeen mukaan

- viehelupa, henkilökohtainen, 5,-

Ei-osakkaat: 1py, 4 euroa
- yksi verkko, 30 m / 3 m = 1py = 4 euroa
- 8 verkkoa, 30 m / 3 m = 8py = 32 euroa

- viehelupa, hinta keston mukaan, katso "kalastusluvat"

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 kalakisa2020A.JPG

Saamamies, palkintoverkot ja leveä hymy. Asko Revonmäki voitti kalakisan kahdessa sarjassa. 

 

Lehtiniemen kalastuskunta luopuu pyydysmerkeistä

 

Lehtiniemen kalastuskunta luopuu muovisista pyydysmerkeistä kesästä 2020 alkaen. Kaikki luvat voidaan uudistuksen yhteydessä samalla lunastaa kalastuskunnan nettisivuilta. Uudesta toimintamallista päätettiin yksimielisesti kalastuskunnan vuosikokouksessa. Kalastusluvan olemassaolo tarkastetaan jatkossa pyydyksessä olevasta yhteystiedosta. Lue vuosikokouspäätöksistä tarkemmin alasivulta TIEDOTTEISTA.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

suolijärvi_9.JPG

 

Suolijärvi alarajalle - Luksua kiinni

 

Yli-Suolijärven vedenpinta hipoo pohjalukemia. PVO Vesivoima on laskenut altaan lähelle luvan mukaista alarajaa, mikä on 242,60 metriä merenpinnasta. Ajankohdan keskimääräinen vedenkorkeus aiempina vuosina (243,00) alitettiin 20. huhtikuuta. Lue lisää TIEDOTTEISTA.

Seuraa tästä Ylä-Suolijärven vedenkorkeuden muutoksia:

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

suolijärviraine.jpg

Tällä mittauspisteellä oli lunta 85 senttiä. Kuva: Raine Revonmäki.

 

Yli-Suolijärvelle avattiin lumilinja

 

PVO Vesivoima ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ovat avanneet uuden virallisen lumenmittauslinjan Lehtiniemeen Yli-Suolijärven valuma-alueelle.

Neljä kilometriä pitkä mittauslinja sijaitsee Särkelän Palokannaksella lähellä Riavaaraa. Paikan määritteli hydrologisilla perusteilla ELY-keskus.

Mittauksia lumilinjalla tekee Raine Revonmäki. ELY-keskus koulutti Rainen tehtävään maaliskuussa ja luovutti tarvittavat välineet. Mittauksessa tarvitaan esimerkiksi ominaispainopuntari ja vaaka.

- Mittaan linjalta lumen painon kahdeksasta eri pisteestä ja niistä kohdista saadaan lumen vesiarvo. Lumen syvyys mitataan reitiltä 80 kertaa erilaisista maastonkohdista. Jokaisessa kohdassa mittatikku isketään maahan kolme kertaa ja niiden keskiarvo valitaan. Tikkua pitää siis naputella maahan kaikkiaan 240 kertaa, Raine tarkentaa.

Raine hiihtää reitin metsäsuksilla, vaikka joitakin osuuksia voisi ajaa myös moottorikelkalla.

- Tuisku tarttuu helposti kelkan jälkeen eikä se silloin kinostu luonnollisesti. Pitäisi kahlata jäljeltä sivummalle. Parempi on hiihtää reitti metsäsuksilla päästä päähän.

- Kyllä se on päivän savotta, kun illalla vielä kirjaan tiedot tietokoneelle ja lähetän tulokset ELY-keskukselle, PVO Vesivoimalle ja Hydrodatalle.

Mittaus tehdään valtakunnallisesti aina kuukauden 16. päivä kaikilla mittauspisteillä ympäri maata.

- Maanantaina 4. toukokuuta tilasin vielä ylimääräisen mittauksen, koska haluamme ajantasaista tietoa lumitilanteesta ja vesiarvoista säännöstelyä varten, PVO Vesivoiman ympäristöpäällikkö Aaro Horsma kertoo.

Raine kiinnostui tehtävästä heti kun häntä siihen kysyttiin.

- Kaikki erikoinen kiinnostaa. Joka kevät on tullut käytyä vesipintoja kurkkimassa tuossa Kuivassalmessa, ja nyt siihen saa aivan uuden ulottuvuuden, Raine perustelee.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

askon_hauki.jpg

Matkalla puntariin. Kuva: Urpo Ranta-Ylitalo.

 

Kalakisa kiristyy ja puntarit punaisella

 

Lehtiniemen kalastuskunnan kalakisa järjestetään aina vuosikokousten välisenä aikana. Nyt kun vuosikokous jouduttiiin siirtämään koronarajoitusten vuoksi, kisa jatkuu kunnes kokous voidaan pitää ja palkinnot jakaa. Kilpailusarjat ovat hauki, taimen ja siika. Lisäksi arvotaan yksi palkintoverkko kaikkien osallistujien kesken. Kilpailuun on tullut selvästi aiempia vuosia enemmän kaloja. Jatketaan samaan malliin!

 

pilkki1.JPG

 

Kevätpilkilläkin pitää noudattaa ohjeita


Elämme historiallisia aikoja. Korona muutti useimpien kalastajien kevään ja kesän suunnitelmia. Niihin on nyt vain sopeuduttava.

Moni viettää aikaa kesämökeillä ja kalastelee lähivesillä. Paikallisille se on toistaiseksi sallittua, mutta matkan päästä siihen tulee rajoituksia. Puhtaasta luonnosta nauttiminen lienee se, josta kuitenkin viimeiseksi tingitään.

Kalastuskunnan vuosikokous jouduttiin siirtämään koronan aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Uusi ajankohta ei ole tätä kirjoitettaessa tiedossa. Se voi mennä pitkälle kesään.

Mutta kireitä siimoja niille, jotka kevätkeleistä voivat pilkkijäillä nauttia. Muistakaa turvavälit pilkilläkin.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IMG_20200315_142229.jpg

Terveisiä Liittoselältä. Osallistumme kalakisaan. Kuva: Raine Revonmäki.

 

 

VUOSIKOKOUS SIIRTYY

 

Valtioneuvoston 16.3.2020 tekemien linjausten johdosta

Lehtiniemen kalastuskunnan osakkaiden vuosikokous siirtyy

pidettäväksi myöhemmin keväällä. Myös jakokunnan kokous

siirtyy samasta syystä.Hallitus linjasi, että yli 10 henkilön

kokoontumisista tulisi luopua. Kokouksen uudesta ajankohdasta

ilmoitetaan näillä sivuilla myöhemmin.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vesiarvot korkealla - kevät vielä arvoitus

 

Lunta on Suolijärvellä nyt paljon. Myös lumen vesiarvot ovat korkealla, mutta kevään sulamisvesien määrän ennustaminen on vielä vaikeaa.

-  Ollaan vuodenaikaan nähden keskimääräisen vedenpinnan yläpuolella. Kevätkuopan syvyys riippuu Suomen ympäristökeskuksen tulovirtaamaennusteista. Tässä vaiheessa on vielä vaikea arvioida tarkemmin kevätkuopan tasoa, luonnehtii ympäristöpäällikkö Aaro Horsma PVO Vesivoimasta.

https://posio.eu/lehtiniemi/images/kalastuskunta/Yli-Suolijarven_saannostelysta.pdf

Koillissanomien haastattelussa Horsma muistutti, että kevättulvan korkeus riippuu sulamisajankohdan säätilasta. Jos silloin on sateista, tulvat voivat olla suuria.

- Jos on sateetonta, aurinko paistaa ja lehdet kasvaa puihin, voi tulva hyytyä pieneksikin, kuten kävi keväällä 2018, Horsma huomautti.

Suolijärven vedenkorkeus oli tammikuun lopussa vajaan puoli metriä ylempänä kuin 30 vuoden keskiarvo. Vuosien 1960-2019 ajalla ollaan vaihteluvälin ylärajalla.

Seuraa tästä Ylä-Suolijärven vedenkorkeuden muutoksia:

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

 

 

Posion ATK-Palvelut Pasi Revonmäki