TIEDOTE 5.5.2020

 

Suolijärvi laskettiin alarajalle - Luksua kiinni

 

suolijärvi_10.JPG


Yli-Suolijärven vedenpinta hipoo pohjalukemia. PVO Vesivoima on laskenut altaan lähelle luvan mukaista alarajaa, mikä on 242,60 metriä merenpinnasta. Ajankohdan keskimääräinen vedenkorkeus aiempina vuosina (243,00) alitettiin 20. huhtikuuta.

Tiistaina 5. toukokuuta Luksuan mittauspiste näytti lukemaa 242,78 ja se oli kolme senttiä enemmän kuin kevään alin lukema 2. toukokuuta.

PVO Vesivoiman ympäristöpäällikkö Aaro Horsma myöntää, että poikkeuksellisen runsas lumimäärä toi kovia haasteita kevään päätöksiin.

- Säännöstelijän on oltava nyt t tarkkana. ELY-keskuksen tulva-asiantuntijat ovat kehottaneet meitä pudottamaan kaikilla säännöstelyjärvillä pinnat alarajalle suurtulvan pelossa.

- Vielä tammi-helmikuussa meillä oli arvio, että Suolijärvellä olisi nyt puolisen metriä enemmän vettä, mutta tämä lisäpudotus on viranomaisen kehotus, Horsma tarkentaa.

PVO Vesivoima päätti tiistaina 5. toukokuuta sulkea Luksuan padon toistaiseksi.

- Patoa avataan tarvittaessa tulovirtaaman mukaan siten, että järvi ”täyttyy” kevättulvista. Eli pyrimme pääsemään lähelle säännöstelyn ylärajaa kesäkuun alkuun mennessä, Horsma muotoilee.

- Lumen vesiarvot ovat pienentyneet edellisestä noin 10 prosenttia, mutta ovat edelleen erittäin korkeat. Aiemmin Luksuasta juoksutettiin tulovirtaaman verran vettä.

Pohjakivet paistavat huolestuttavasti

Lehtiniemessä vedenkorkeus on aiheuttanut jo suurta huolta, ja moni pelkää muutaman vuoden takaisen kuivan kesän toistumista.

- Kyselyjä on tullut kiihtyvällä vauhdilla myös mökkiläisiltä. Paikalliset asukkaat tietysti näkevät silmämääräisestikin, että nyt ollaan todella pohjilla, kertoo osakaskunnan esimies Keimo Lehtiniemi.

- Säännöstelijään kohdistuu nyt kovia paineita, että kevään ja alkukesän operaatioissa onnistutaan. Uusi Lehtiniemeen perustettu lumilinja lisää tietoa sulamisvesistä jatkossa.

Horsman mukaan Yli-Suolijärvi on yhtiön säännöstelykohteista vaikein.

- Ennusteet näyttävät, että pariin viikkoon ei tapahdu merkittävää lämpenemistä. Lumimittauksissa vesiarvot ovat Suolijärvilläkin kuitenkin lähes 300 kiloa neliömetrillä, joten kyllä siellä valuma-alueilla tavaraa riittää.

- Jos tulee vuoden 2018 kaltainen lämpöaalto, ja puuhun kasvaa lehti nopeasti, se vie vettä järvestä merkittävästi. Tämä on haasteellista työtä, Horsma myöntää.

PVO: Jumiskoa seisotetaan tarvittaessa

PVO Vesivoiman käyttöpäällikkö Antti-Pekka Sipola huomauttaa, että mikäli kevään tulo siirtyy myöhemmäksi, myös sulamisvesien määrä Suolijärviin on nykyistä ennustetta pienempi.

- Tähän varaudutaan vähentämällä voimalaitoksen käyttöä sekä pienentämällä Luksuan padon juoksutusta. Tarvittaessa voimalaitosta seisotetaan vielä kesäkuussakin niin kauan, että järvien pinnat ovat hyvällä tasolla virkistyskäyttöön, Sipola lupaa.

Ohijuoksutukset ovat Sipolan mukaan sekä rahakysymys että ympäristökysymys.

- Käyttämällä säännöstelyvaraa, pienennetään Kemijoen tulva-aikaista virtaamaa sekä varastoidaan energiaa sulamisvesistä käytettäväksi, kun sähkönkuluttajat sitä tarvitsevat.

Suolijärvien pintojen odotetaan nousevan sulamisvesistä ympäristökeskuksen vesistömallin ennusteen mukaisesti, joka huomioi voimalaitoksen käytön.

Sipola korostaa, että Suolijärvien kaltaiset säännöstelyt ja näiden energianvarastointikyky ovat tärkeitä sähköjärjestelmälle.

- Jumiskon voimalaitoksen teho on pienehkö suhteessa kaikkien voimalaitosten tuotantotehoon, mutta sen merkitys on suhteellisesti noin kymmenen kertaa suurempi, kun sitä verrataan saatavilla olevaan säätökykyiseen tuotantoon.

Säätökykyisestä tuotannosta on Sipolan mukaan jatkuvasti suurempi pula, kun vanhoja hiili- ja turvevoimalaitoksia puretaan pois ja korvataan esimerkiksi tuulivoimalla ja tuontisähköllä.

- Jumiskon kaltaiset voimalaitokset vaikuttavat yleiseen sähkönhintaan alentavasti, etenkin korkeiden hintojen aikaan, Sipola sanoo.

 

Posion ATK-Palvelut Pasi Revonmäki