Tervetuloa Lehtiniemen osakaskunnan etusivulle!

Dokumentti Suolijärven säännöstelystä Säännöstelty Suolijärvi 

Pasi Revonmäen tyylikkäät ilmakuvat osakaskunnan kalavesistä:

Tässä lähes kaikki vesialueet, katso VIDEO

Lämmin +23° elokuun lopun päivä 20.8.2020 VIDEO

Osakaskunnan laavu Haapanankannassa, katso VIDEO

Pilkkivesiäkin piisaa, katso VIDEO

--------------------------------------------------------------------------------

onkikisat2023.jpg

Kesän 2023 nuorten sarjojen palkittuja kalastajia yhteispotretissa.

 

Onkikisat lähestyvät, matoja kaivamaan!

 

Osakaskunnan onkimestaruuksista vm 2024 kisaillaan lauantaina 29.6. kello 11 alkaen Kuivassalmen veneenlaskupaikalla. Sarjat alle kouluikäisille, alle 18-vuotiaille ja myös aikuisille oma sarja. Kilpailuaika 1,5 tuntia.

Osakaskunta tarjoaa virvokkeita, mutta kalastajien on varauduttu kisoihin omilla välineillä. Pukeutuminen sään mukaan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

markun_siika.jpg

 

Siikojen koko on kasvussa

Yli-Suolijärven siikasaalis parani selvästi vuonna 2023. Lupaavia merkkejä on tullut myös alkaneelta avovesikaudelta. Siikojen keskikoko on maltillisessa kasvussa ja välillä pyydyksiin tarttuu myös vonkaleita. Tämä 60 millin verkolla pyydystetty siika meni toistaiseksi kalakilpailun siikasarjan kärkeen. Haaste on heitetty ja eikun paremmaksi vain.

- Savustuspönttöön meni ja oli rasvainen eväs, viestittää kalastaja.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suolijärven nousu vauhdittuu


Vedenpinnat ovat aktiivisessa nousussa toukokuussa. Pohjakosketus saavutettiin aivan maaliskuun lopulla ja siitä on tähän mennessä (13.5.) vesi on noussut noin puoli metriä korkeuteen 244 metriä meren pinnasta. Päivänousut ovat olleet muutamia senttejä, mutta nyt vauhti kiihtyy.

- Yli-Suolijärven vesitilanne näyttää hyvältä. Kevätkuoppa jätettiin tänä keväänä jopa 20 senttiä korkeammalle mitä tulevat säännöstelysuositukset olisivat sallineet, kertoo PVO Vesivoima Oy:n ympäristöpäällikkö Aaro Horsma.

Suomen ympäristökeskuksen vesistömallin mukaan suurin tulovirtaama on vielä edessä.

- Se ajoittunee tämän viikon lämpenevien ilmojen seurauksena noin viikon päähän. Järvi saataneen hyvälle virkistyskäyttökorkeudelle jo kesäkuun alussa, Horsma lupaa.

Alla olevaan linkkiin päivittyvät Luksuan mittarin vedenkorkeustiedot kerran vuorokaudessa.

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20240331_130727.jpg

Reima Revonmäki (vas.) nappasi melkein kilon ahvenen ja pääsee järvelle uuden pyydyksen kanssa. Keimo Lehtiniemi jakoi kalakisan palkintoverkot. Kuva: Ilkka Kovalainen.

 

Kalastustapahtuma 29.6.2024 kello 11.00

 

Lehtiniemen osakaskunta järjestää avoimen kalastustapahtuman kesäkuun viimeisenä lauantaina Kuivassalmen rantautumislaiturilla. Tapahtuma on suunnattu perheille. Tänäkin vuonna tapahtuma sisältää onkikisat lasten, nuorten ja aikuisten sarjoissa. Kalastustapahtuma järjestetään kylätoimintana yhdessä Metsästysseura Louepoikien kanssa.

Osakaskunnan vuosikokouksessa päätettiin selvittää toisen rantautumislaiturin rakentamista Särkelään. Sopivan paikan katselmus järjestetään alkukesästä. Kaksi vuotta sitten vastaava rantautumispaikka rakennettiin Kuivassalmeen.

Osakaskunnan vesialueelle istutetaan vuonna 2024 noin 28 000 kappaletta kesän vanhoja pohjasiian poikaisia. Taimenistutuksissa painopiste siirtyy vähitellen 4-kesäisiin istukkaisiin. Lapin ELY-keskus kielsi vuoteen 2027 voimassa olevassa Suolijärvien velvoiteistutusohjelmassa kirjolohi-istutukset kokoaan vetoamalla siihen, että kirjolohi on vieraslaji.

- Kokouksessa harmiteltiin kirjolohi-istutusten lopettamista. Edes viranomaiset eivät pysty esittämään selkeitä tutkimustuloksia, joilla kirjolohen haittavaikutukset voitaisiin varmuudella osoittaa. Kysymys on tulkinnasta. Nyt Metsähallituksen kanta oli ratkaiseva, vaikka valtion vettä on osakaskunnan alueella vain muutama aari, osakaskunnan esimies Keimo Lehtiniemi huomauttaa.

Lehtiniemen osakaskunta päätti hyväksyä Suolijärven yhteislupa-alueen perustamista varten laaditun selvittelysopimuksen. Osakkaat evästivät kokousedustajia varmistamaan, että jos yhteislupa-alue perustetaan, yksityisluvan hinta on selkeästi osakaskunnan omia viehelupia kalliimpi.

Perinteinen kalakisa järjestetään neljässä eri sarjassa. Kilpailussa palkitaan painavin taimen, hauki, siika ja ahven. Vuoden 2023 kilpailussa Raine Revonmäki voitti haukisarjan 8,4 kilon otuksella ja Markku Törmänen taimensarjan 4,3 kiloisella. Henri Räsänen nappasi palkintoverkon lähes 2,7 kilon siialla ja Reima Revonmäki voitti ahvensarjan 0,9 raitapaidalla.

Kalastuksen valvonta jatkuu entiseen tapaan osakaskunnan alueella. Lisäksi osallistutaan Suolijärven kalatalousalueen valvontatapahtumiin.

Kalastuslupien hinnat päätettiin pitää ennallaan. Lupaehtoja muutettiin siten, että ei-osakkaat voivat lunastaa halutessaan myös useamman vuosiluvan viehekalastukseen. Kaikki luvat voi ostaa osakaskunnan verkkosivulta. Lupia myy lisäksi huoltoasema SEO Posio.

Kalastajien arvion mukaan muikku ja siikakannat ovat vahvistuneet. Taimen ja haukikanta ovat pysyneet ennallaan. Myös ahvenkanta on elinvoimainen ja koko on kasvanut jo useita vuosia.

Osakaskunnan tulos vuodelta 2023 oli niukasti ylijäämäinen. Hoitokunnan jäseninä toimivat Markku Hyypiö, Ilkka Kovalainen, Paavo Mursu, Arto Kylmäniemi ja Reima Revonmäki. Osakaskunnan esimiehenä jatkaa Keimo Lehtiniemi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20230625_202520.jpg

 

Suolijärven säännöstelystä video

 

Suolijärven yli 70-vuotisesta säännöstelystä on valmistunut videodokumentti. Jumiskon voimalaitos käynnistyi uudenvuodenyönä 1953-54, ja samalla tehtiin vesien säännöstelyn historiaa. Voimalaitoksen toimintaperiaate oli siihen aikaan Suomessa uusi, eikä vastaavaa laitosta ole sen jälkeen edes rakennettu.

Suolijärvi oli vesirakentamisen koelaboratorio, jossa voimalaitoksen käyttövoima synnytettiin muokkaamalla Posion Suolijärvien ja Sallassa sijaitsevan Isojärven laajaa vesistöaluetta merkittävästi luonnonoloista poikkeavaksi. Jumiskon toteuttamiseksi kaivettiin pitkiä tunneleita, tehtiin tekojärvi ja pumppukanavia sekä muutettiin veden kulkusuuntaa. Jumiskon putouskorkeus 96 metriä on yhä Suomen korkein.

Jumiskon rakentaminen tapahtui sotien jälkeisinä kiivaina jälleenrakennusvuosina. Suomi tarvitsi sähköä ja vesivoimasta sitä saatiin. Ympäristötietoisuus oli kuitenkin lapsenkengissä. Suolijärven vesivoiman omistajat olivat tietämättömiä omista oikeuksistaan. Niihin kuitenkin havahduttiin ja 1970-luvulla oikeustaistelu pääsi vauhtiin.

Vuosikymmenen lopulla oikeusasteista alkoi tippua päätöksiä, jotka linjasivat erilaisia korvauksia ja omistajien juridista asemaa. Viimeinen merkittävä oikeuspäätös saatiin alkuvuodesta 1984. Kun säännöstelyä käsittelevä video nyt julkaistaan, tuosta oikeuspäätöksestä on kulunut 40 vuotta, ja Jumiskon käynnistymisestä 70 vuotta.

Säännöstelty Suolijärvi -dokumentti avaa Jumiskon rakentamisen historiaa, oikeustaisteluja, kalaston hoitoa ja 2020-luvulla käynnistynyttä säännöstelyselvitystä.

- Dokumentin johtoajatuksena on ollut selvittää, miten säännöstelyn kanssa on opittu Suolijärvillä elämään, kertoo dokumentin toimittaja Keimo Lehtiniemi.

Dokumentin tuotantoa ovat rahoittaneet Aittaperän, Hämeen, Jumiskon ja Lehtiniemen osakaskunnat sekä Suolijärven kalatalousalue, PVO Vesivoima Oy, Posion kunta, Kemijärven kaupunki ja Sallan kunta. Myös Lapin ELY-keskus on osallistunut rahoitukseen myöntämällä tukea kalastonhoitomaksuvaroista.

Noin 43 minuuttia pitkä videodokumentti on vapaasti katsottavissa näiden verkkosivujen yläpalkissa olevasta linkistä.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VUOSIKOKOUS 31.3.2024

 

Lehtiniemen osakaskunnan sääntömääräinen vuosikokous pidetään sunnuntaina 31.3.2024 kello 12.00 Lehtiniemen NS-talolla osoitteessa Urheilukentäntie 3.


Kokouksessa käsitellään vuosikokoukselle kuuluvat asiat, päätetään sääntöjen uudistamisesta sekä päätetään kalastusoikeuden luovutuksesta Suolijärven viehekalastuksen yhtenäislupa-alueen perustamista varten.

Vuosikokouksessa palkitaan myös kalakilpailun sarjojen voittajat.

Tervetuloa

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Seuraa tästä Suolijärven vedenkorkeutta:

 

Alla olevaan linkkiin päivittyvät Luksuan mittarin vedenkorkeustiedot kerran vuorokaudessa.

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20220417_183445.jpg

 

Kalastonhoitomaksussa ikärajamuutos

 

Kalastuslakiin tuli vuoden 2024 alusta muutama muutos. Merkittävin niistä koskee kalastonhoitomaksun maksuvelvollisuuden yläikärajan korotusta 69 vuoteen. Aiemmin ikäraja oli 64 vuotta.

Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Kalastajat, jotka ovat ehtineet täyttää 65 vuotta 31.12.2023 tai sitä ennen, ovat vapautettuja kalastonhoitomaksusta. Jokaisen kalastajan on aina varauduttava todistamaan ikänsä kalastuksenvalvojalle.

Jos syntymäpäiväsi on esimerkiksi 1.6. ja menet kalaan 1.5. (olet vielä 69), niin sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu. Jos taas menet kalaan ensimmäistä kertaa vasta 1.7. (olet jo 70), niin silloin sinun ei tarvitse maksaa.

Onkiminen ja pilkkiminen YHDELLÄ vavalla ei vaadi keneltäkään kalastonhoitomaksun maksamista.

On muistettava, että kalastus USEAMMALLA vavalla ja vieheellä tai pyydyksillä vaatii 18-69-vuotiailta aina kalastonhoitomaksun lisäksi myös vesialueen omistajan luvan. Alle 18 -vuotiaat ja yli 70 -vuotiaat tarvitsevat myös vesialueen omistajan luvan, jos kalastaa useammalla vavalla tai pyydyksillä, mutta kalastonhoitomaksua heidän ei tarvitse silloinkaan maksaa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

suolijärvi10.jpg

 

VUODEN 2024 LUVAT MYYNNISSÄ

 

Vuoden 2024 kalastusluvat ovat myynnissä Lehtiniemen osakaskunnan verkkosivuilla.

Luvat kuluvalle vuodelle voi hankkia vielä edellisvuoden hinnalla osakaskunnan vuosikokoukseen saakka. Maaliskuussa pidettävä vuosikokous päättää uusista lupahinnoista. Viime vuosina osakaskunta ei ole nostanut hintoja.

Lupia voi ostaa myös Posion SEO-huoltoasemalta. Vuonna 2023 luvista hankittiin kaksi kolmasosaa verkkokaupasta.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JumiskoMV009.jpg

Kuuluisa Rapier -kaivinkone työssä voimalaitostyömaalla. Kuva: Pohjolan Voima.

 

Jumiskon voimalaitoksen käynnistymisestä 70 vuotta

 

Jumiskon voimalaitos pyörähti ensimmäisen kerran 70 vuotta sitten uudenvuodenyönä 1954. Yhtiön toimitusjohtaja oli luvannut, että koneita käytetään vuoden 1953 puolella ja niin tapahtui viime hetkillä.

Jumisko oli teknisesti ainutlaatuinen eikä samanlaista ole vieläkään muualle tehty. Voimalaitos keräsi vedet Jumiskojoen laskeuma-alueelta Posion Suolijärviltä ja Sallan Isojärveltä.

Jumiskon rakentaminen oman aikansa lainsäädännöllä ja arvomaailmassa johti pitkään oikeustaisteluun, joka päättyi 40 vuotta sitten Vesiylioikeuden viimeiseen merkittävään säännöstelyhaittoja koskeneeseen oikeuspäätökseen vuonna 1984. Suolijärven oikeustaistelu vaikutti myöhemmin merkittävästi uuteen lainsäädäntöön ja eri oikeusasteiden ratkaisuihin. Suolijärvi oli ennakkotapaus.

Parhaillaan on työn alla videodokumentti, jossa valotetaan miten sukupolvet ovat oppineet elämään Suolijärven säännöstelyn kanssa. Dokumenttia tukevat alueen osakaskunnat, kalatalousalue, voimayhtiö sekä vesistöalueen kunnat. Dokumentti valmistuu kesään mennessä.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20230404_191408.jpg

 

RAUHALLISTA JOULUA

 

Kulunut vuosi oli aika tavalla normaali kalastuksen näkökulmasta. Monet saivat saalista, osa vähemmän osa enemmän. Muikun selvä kasvu aiemmista vuosista oli yksi vuoden valopilkkuja. Ahvenkanta on todella pulska. Hauenpyyntiä saa edelleen tehostaa. Punalihaisistakin on runsaasti saalistietoa.

Ensi vuonna muutama asia muuttuu esimerkiksi istutusten osalta. Niistä sitten tarkempaa tietoa, kun asiat tarkentuvat.

Talviverkoilla ja pilkkikaudella kannattaa aina olla varovainen, vaikka syksyllä näyttikin tulevan vahvasti teräsjäätä. Muistakaa merkata verkkoavannot, myös sen jälkeen kun pyynti loppuu. Jääröykkiöihin ei ole moottotikelkalla turvallista rysäyttää.

Lehtiniemen osakaskunta toivottaa kaikille kalastajille ja vesillä viihtyjille turvallista ja rauhallista joulua. Ensi vuonna sitten uutta matoa koukkuun.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IMG-20231001-WA0007.jpg

 

Vapapyydyksillä saadaan jo puolet saaliista

 

Vapaa-ajan kalastajien määrä on ollut laskussa koko 2000-luvun alkupuolen. Vuoden 2012 jälkeen vapaa-ajankalastajien määrä vakiintui noin puoleentoista miljoonaan, kunnes nousi viime vuonna samalle tasolle, jolla se oli vuonna 2008. Vapaa-ajan kalastajia oli kaikkiaan jo 1,8 miljoonaa, kertoo Luonnonvarakeskus.

Kalastaminen yleistyi sekä miesten että naisten keskuudessa. Miehistä kalasti 43 prosenttia ja naisista 23 prosenttia. Naisten kalastaminen lisääntyi suhteellisesti enemmän kuin miesten.

Suhteellisesti eniten lisääntyi 24-44 vuotiaiden kalastajien määrä, jossa kasvua oli yli 50 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Ikäryhmittäin tarkasteltuna ainoastaan 18–24-vuotiaiden kalastajien määrä pieneni. Kaikkein innokkaimmin kalastivat lapset ja nuoret, 10-17-vuotiaista pojista kaksi kolmasosaa kävi kalassa vuonna 2022, paljastaa Luken tilasto.

Puolet saaliista ahventa ja haukea

Vapaa-ajankalastajien saalis vuonna 2022 oli hieman yli 36 miljoonaa kiloa, josta 2,5 miljoonaa kiloa vapautettiin elävänä. Yli puolet vapaa-ajankalastajien saaliista oli ahventa ja haukea. Kolmanneksi yleisin saalislaji oli kuha, jonka osuus kokonaissaaliista oli noin 12 prosenttia.

Vapaa-ajankalastajat pyytävät merkittävän osan Suomen kalansaaliista. Vuonna 2022 vapaa-ajankalastajien saalis oli sisävesillä yli viisinkertainen kaupallisen kalastuksen saaliiseen verrattuna.

Vapapyydyksillä saatiin 54 prosenttia vapaa-ajankalastajien saaliista. Vapapyydyksistä eniten saalista saatiin heittovavalla ja vetouistimella. Verkoilla saatiin 33 prosenttia saaliista. Vuoteen 2020 verrattuna eniten kasvoi ongella, vetouistimella ja pilkillä saatu saalis, Luke kertoo.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20231001_104524.jpg

 

Muikku on pulskistunut

 

Loppukesän ja alkusyksyn tiedot Ylä-Suolijärveltä kertovat, että muikkukanta on hieman lihonut. Kun vielä viime kesänä varminta oli pyydystää 11 millisellä verkolla, nyt moni kotitarvekalastaja kertoo saaneensa saalista jo mukavasti 13 millisellä verkolla.Samalla saalismäärät ovat olleet selvästi paria edelliskesää parempia. Myös kuoriutuneesta muikkukannasta on paljon havaintoja. Osakaskunta toivoo kalastajilta kokemuksia muikkukannan kehityksestä.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20230822_185027.jpg

 

Nuottaruoho on merkki puhtaudesta!


Yli-Suolijärveltä bongattiin kesän aikana kasvi, joka kertoo vesien puhtaudesta. Kyseessä on nuottaruoho, vahvistaa kasvitieteilijä.

- Kuvassa on nuottaruoho, Lobelia dortmanna. Se on niukkaravinteisten puhtaiden ja kirkkaiden vesien indikaattori, kertoo kuvan nähnyt yliopistonlehtori, dosentti Tuomo Tahvanainen Itä-Suomen yliopistosta.

Kuvan nuottaruohoesiintymä kasvoi lähellä mökkirantaa. Esiintymällä oli pituutta noin 25-30 metriä ja kasvia esiintyi noin kymmenen metrin etäisyydelle vesirajasta. Kasvupaikalla oli ainakin sata erillistä nuottaruohoa.

- Onhan tämä mahtava merkki siitä, että panettelevat puheet vesistöstä on viimeistään nyt syytä lopettaa, iloitsee osakaskunnan esimies Keimo Lehtiniemi.

- Säännöstelystä on omat haittansa eikä sitä kannata kiistää. On kuitenkin erittäin turhauttavaa kehittää yhteisten vesialueiden virkistyskäyttöä ja parantaa kalakantoja, jos vesistön tilasta annetaan samaan aikaan epäasiallista tietoa.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20230825_191652.jpg

Tämän saaliin suurin painoi 540 grammaa ja pituutta oli 37 senttiä. Kalat tulivat jigaamalla. Kuva: Sirpa Hämeenniemi.

 

Ahventa nousee!

Yli-Suolijärven ahvenet voivat paksusti ja pulskistuvat. Pitkin kesää on tihkunut tietoja erittäin hyvistä ahvensaaliista pitkin järveä. Ahvenen koko on nyt pyytäjien mieleen ja kala on ollut otillaan koko kesän.

Muistakaa punnita parhaat köriläät ja toimittakaa punnitustodistus osakaskunnalle. Ahvenille perustettiin tänä vuonna oma sarja kalakilpailuun.

Kyllä Suolijärvestä löytyy isojakin ahvenia.Isoimmat 430 g ja 37 cm pitkiä. Kalastusmuoto on jigaus. Isoa muikkua vatsat täynnä. Tämän kuvan voi laittaa kalastuskunnan sivuillekkin jos haluat. Kolme reissua käyty ja isoa ahventa tulee hyvin kun parven löytää ja syönti on kohdallan.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IMG-20230723-WA0002.jpg

 

AUTS!

 

Kalavesillä sattuu ja tapahtuu. Kuvassa näkyvä ottelu päättyi kolmekiloisen hauen erävoittoon. Tässä tarvittiin kaiken varalta terkkarin ammattilaisia. Koukut menetettiin, mutta viehe on pyytänyt uusilla koukuilla saalista jo useita kertoja.

Varovaisuus ja turvallisuus on ykkösasia vesillä liikuttaessa ja kalavehkeiden kanssa touhuttaessa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20230724_174939.jpg

 

Punakalaa ja jänkajoonaita kesävesiltä

 

Heinäkuu on tuonut ainakin osalle kalastajista hyviä saaliita Lehtiniemen osakaskunnan vesiltä. Tappohelteistä ei ole tarvinnut kärsiä ja kalastuksen pahimmat haasteet ovat olleet hallittavissa.

Hevosmiesten tietotoimiston uutisten mukaan kirjolohia on saatu tasaiseen tahtiin juhannusviikon istutusten jälkeen. Kirret olivat tänä vuonna todella isoja, kun keskipaino oli 1,8 kiloa. Vaihteluväli saaliskaloissa tuntuu samaisen uutistoimiston tietojem mukaan olevan 1,5 kilosta jopa kahteen kiloon.

Haukiasaaliit ovat olleet myös muhkeita. Etevimmät kalastajat ovat lomaviikon aikana nostaneet veneeseen kymmeniä jänkäjoonaita. Monessa perheessä on syöty kesällä haukipullia ja haukipihvejä tai savuhaukea.Tai jotenkin muuten valmistettuna.

Kirjolohet eivät kelpaa osakaskunnan kalakilpailuun, mutta hauet kannattaa punnituttaa ja osallistua kisaa, kuten myös järvitaimenet.

Palataan siika- ja muikkusaaliiseen loppukesästä. Kireitä siimoja kaikille viehekalastajille.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20230701_141632.jpg

 

Lehtiniemen mato-onkimestaruudet on jaettu

 

Osakaskunnan onkikilpailut houkuttelivat Kuivassalmen veneenlaskupaikalle heinäkuun 1. päivä noin 50 kävijää. Sää suosi tällä kertaa mukavasti sekä järjestäjiä että kisayleisöä.

Saalista saatiin kaikissa kolmessa sarjassa. Osakaskunnan mestaruuksista käytiin tiukkoja vääntöjä. Punnituspisteellä piti tiirailla melkein suurennuslasilla, että tulokset saatiin julki.

Alle kouluikäiset:
1. Eemil Palojärvi, 180 grammaa
2. Väinö Varonen, 20 grammaa
3. Helmi Kylmäniemi, Rasmus Revonmäki ja Sakari Laine, ei saalista

Alle 18-vuotiaat:
1. Kiia Aittaniemi, 510 grammaa
2. Iida Revonmäki, 390 grammaa
3. Eetu Palojärvi, 210 grammaa
4. Niklas Ruokamo, 180 grammaa
5. Kaapo Härkönen, 140 grammaa
6. Eva Revonmäki, 130 grammaa
7. Kalle Härkönen, 120 grammaa
8. Nuutti Määttä, 100 grammaa
9. Viljo Varonen, 70 grammaa

Yleinen:
1. Urpo Ranta-Ylitalo, 540 grammaa
2. Anne Kylmäniemi, 130 grammaa
3. Olavi Lehtiniemi, 70 grammaa
4. Tapani Kemppainen, 24 grammaa
5. Eija Kylmäniemi, ei saalista

Alle kouluikäisten sarjassa suurimman kalan palkinnon vei Eemil Palojärvi, kun onkeen otti 80 gramman seipi. Alle 18-vuotiaissa Kiia Aittaniemen suurin ahven painoi 110 grammaa. Yleisen sarjan suurin kala oli Olavi Lehtiniemen 63 gramman seipi.

Osakaskunta tarjosi kilpailijoille ja kannustajille kahvia, mehua, makkaraa ja lettuja.

20230701_131115.jpg

 

20230701_131050.jpg

 

20230701_131100.jpg

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20230621_170003.jpg

 

Kalastuskielto päättynyt aattona kello 12

 

Kirjolohi-istutusten suojaksi Lehtiniemen osakaskunnan vesille asetettu kahden vuorokauden kalastuskielto päättyi juhannusaattona 23.6.2023 kello 12.00. Kielto oli osakkaiden vuosikokouksessa tekemän päätöksenn mukaan istutushetkestä kaksi vuorokautta.

Lehtiniemeen istutettiin yhteensä 775 kiloa kirjolohia. Keskipaino oli tänä vuonna koko istutushistorian suurin, noin 1,8 kiloa. Yhteensä viiteen eri istutuskohtaan laskettiin noin 430 Suomussalmen Hossassa kasvanutta kirjolohta.

Kalastuskieltoa noudatettiin pääosin hyvin. Tietoon tuli kuitenkin muutama verkkojata rauhoitusaikana.

- Laki ja asetus lähtevät siitä, että kalastajalla on aina vastuu ja velvollisuus ottaa selvää mahdollisista kalastusrajoituksista. Sen lisäksi tarvittavat luvat pitää tietenkin olla voimassa, muistuttaa kalastuksenvalvoja Keimo Lehtiniemi.

Osakaskunta ei voi tarkalleen tietää milloin istutettavat kalat saapuvat alueelle. Se riippuu erityisesti kasvattajien tilanteesta ja paljon myös kevään ja alkukesän säästä.

- Osakaskunnan tavoitteena on ollut, että kirjolohet olisivat kalastettavissa aina viimeistään juhannusviikonloppuna.

Mukavaa juhannusta kalavesillä.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kirjolohet2020a.JPG

 

Kalastuskielto 21.-23.6.2023

 

Lehtiniemen osakaskunnan vesialueelle istutetaan kirjolohia juhannusviikolla. Osakaskunnan vuosikokouksen päätöksen mukaisesti kirjolohi-istutusten aikana on voimassa kahden vuorokauden rauhoitusaika. Käytännössä kysymys on kalastuskiellosta 21.6.2023 kello 12 - 23.6.2023 kello 12.

Kalastuskielto koskee sekä pyydyskalastusta että viehekalastusta. Kalastuksenvalvojat tarkkailevat kiellon noudattamista muun valvonnan yhteydessä.

Kirjolohia istutetaan tasaisesti koko vesialueelle. Istutukset toteuttaa Voimalohi Oy ja ne ovat osa PVO Vesivoimalle kuuluvaa velvoiteistutusta. Lapin ELY-keskus on myöntänyt luvan kirjolohi-istutuksiin vuodelle 2023, mutta sen jälkeen kirjolohet korvataan todennäköisesti järvitaimenilla. Tästä lisää tietoa viimeistään syksyllä.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IMG-20230528-WA0000.jpg

 Ahvenateria oli jo hyvässä sulamisvauhdissa tuoreimpia saaliita lukuunottamatta. Kuva: Urpo Ranta-Ylitalo.

 

Mateella hyvät ruokahalut

 

Television nakkimainoksessa kysyttiin muutama vuosikymmen sitten, että ”montako söit”. Heikki Kinnunen taisi röyhtäillä vastaukseksi, että ”yheksän”. Se oli se määrä mitä paketissa oli.

Se ei riittäisi syöntikilpailussa Suolijärvellä mihinkään.

Urpo Ranta-Ylitalon katiskaan oli uinut mörkö, joka oli syönyt 16 ahventa. Ne löytyivät vielä suhteellisen kokonaisina peratessa matikan vatsasta.

- Se oli tosi pullea otus. Varmaan se oli syönyt niitä siellä katiskassa. Kovaa touhua, Urpo päivittelee.

Matikka painoi 1,6 kiloa ja 16 ahventa yhteensä 255 grammaa. Viimeinen ateria.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

20220709_135343.jpg

Jännitystä oli ilmassa ennen palkintojenjakoa kesällä 2022. Toivottavasti tänä kesänä sää on parempi.

 

ONKIKILPAILUT 1.7. KELLO 12-14

 

Osakaskunnan onkikilpailut järjestetään lauantaina 1.7.2023 Kuivassalmen veneenlaskupaikalla. Kilpailuaika kello 12-14. Sarjat: alle kouluikäiset, alle 18-vuotta ja yleinen. Kilpailussa sallitaan vain perinteisen mato-ongen käyttö omilla välineillä. Osakaskunta järjestää pientä tarjoilua.

Ohjeistus tarkentuu tähän lähempänä ajankohtaa. Tervetuloa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20230409_152323.jpg

Juuso Lehtiniemen pääsiäisahven painoi tasan 600 grammaa.

 

Kalakisaan ahvensarja – onkikisat heinäkuussa

 

Lehtiniemen osakaskunta järjestää onkikilpailut lauantaina 1.7. Kuivassalmen veneenlaskupaikalla. Vuosikokous päätti, että kilpailuissa on sarjat alle kouluikäisille, alle 18-vuotiaille ja aikuisille.

Vuosittaiseen kalakisaan perustettiin uusi sarja ahvenelle. Saaliskalojen koko on kasvanut viime vuosina merkittävästi, eikä kilon köriläät ole enää mitenkään harvinaisia. Kalakisa järjestetään lisäksi taimen-, hauki- ja siikasarjoissa. Kilpailuun osallistuminen edellyttää, että kala on punnittu ns kauppavaakalla.

Päättyneen kilpailukauden suurin kala oli Markku Törmäsen 4,6 kiloa painanut taimen. Haukisarjan voitti Heikki Latvala 7,4 kilon otuksella ja madesarjan Raine Revonmäki 2,8 kilon mörrimöykyllä. Siikasarjan palkinnon korjasi talteen Markku Hyypiö 1,1 kilon hopeakyljellä. Kaikkien kisaan osallistuneiden kesken arvottiin vielä viides verkko, jonka nappasi Olavi Lehtiniemi taimenella.

Toimintasuunnitelmaan kirjattiin, että osakaskunta on valmis neuvottelemaan Suolijärven kalatalousalueen yhtenäislupa-alueeseen liittymisestä. Lisäksi selvitetään toisen rantautumislaiturin ja veneenlaskupaikan rakentamista kylän alueelle.

Velvoiteistutuksissa osakaskunnan alueelle istutetaan pohjasiikaa, järvitaimenta ja kirjolohia, mikäli uusi vuoteen 2027 ulottuva istutussuunnitelma toteutuu osakaskunnan esittämällä tavalla. Kirjolohi-istutusten jälkeen pidetään kahden vuorokauden rauhoitusaika.

Osakaskunnan vuosikokous hyväksyi uudet säännöt. Edelliset oli vahvistettu vuonna 1985. Uusien sääntöjen voimaantulo vaatii vielä Länsi-Suomen Aluehallintoviraston vahvistuksen..

Kalastuslupien hinnat osakaskunta pitää ennallaan. Vuoden 2022 tilinpäätös oli noin 1300 euroa ylijäämäinen.

Osakaskunnan hoitokunnan puheenjohtajana jatkaa Keimo Lehtiniemi. Erovuorossa olleet hoitokunnan jäsenet Reima Revonmäki ja Arto Kylmäniemi valittiin tehtävään uudelleen.

HUOM. Tekstiä muutettu 16.4.2023 kalakilpailun tulosten osalta haukisarjassa. Latvalan punnitustodistus esitettiin vasta myöhemmin.

 20230401_134757.jpg

 Olavi Lehtiniemi (oik) oli onnekas arvonnassa. Hoitokunnan puheenjohtaja Keimo Lehtiniemi luovutti palkinnot.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Seuraa tästä Suolijärven vedenkorkeutta:

 

Alla olevaan linkkiin päivittyvät Luksuan mittarin vedenkorkeustiedot kerran vuorokaudessa.

 http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20230304_090135.jpg

Kalakilpailun palkintoverkot odottavat voittajia. Kalakisassa on neljä sarjaa: taimen, siika, hauki ja made. Kilpailuun voi ilmoittaa saalista kokouksen alkamiseen saakka. Kilpailuaika on vuosikokousten väli.

 

OSAKASKUNNAN VUOSIKOKOUS 1.4. 2023

 

Lehtiniemen osakaskunnan osakkaiden vuosikokous pidetään lauantaina 1.4.2023 kello 12 alkaen Lehtiniemen entisellä koululla, nykyisen Polar Lights Tourin tiloissa, Morottajantie 79.

Kokouksessa päätetään vuosikokoukselle kuuluvien asioiden lisäksi sääntöjen uudistamisesta. Esillä on myös liittyminen Suolijärven yhtenäislupa-alueeseen sekä kesän kalastustapahtuman järjestelyt. Kokouksessa jaetaan lisäksi vuoden 2022 kalakilpailun palkinnot.

Kahvitarjoilu. Tervetuloa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20230127_101953.jpg

 

PVO: ei tarvetta poikkeusjuoksutuksiin


Lapin ELY-keskus arvioi, että sähköenergian tarve voi kuluvana talvena johtaa tavanomaisesta poikkeaviin juoksutuksiin Lapin alueen säännöstellyissä vesistöissä.

- Jäätilanne erityisesti Kitisen, Kemijoen pääuoman, Suolijärvien, Vanttausjoen, Kaihuanjoen, Juotasjoen ja Tengeliönjoen vesistöissä voi olla arvaamaton. Lumen määrä Lapin alueella on tällä hetkellä ajankohtaan nähden tavanomainen, ELY-keskus tiedottaa.

ELY-keskus huomauttaa, että sähköenergian ja säätövoiman tarve voi ilmetä säännöstellyissä jokivesissä tavanomaista suurempina virtaamina ja säännösteltyjen järvien vedenpinnat voivat alentua totuttua aiemmin.

Näillä näkymin PVO-Vesivoima Oy:llä ei ole tarvetta poikkeuksellisiin juoksutuksiin Yli- ja Ala-Suolijärvellä.

- Järvien pinnat ovat tällä hetkellä hieman vuodenajan keskiarvoja korkeammalla. Näin ollen Jumiskon voimalaitoksen käytöllä ei ole aikaisempaan poikkeavaa vaikutusta jäiden muodostumiseen ja paksuuteen, kertoo PVO Vesivoiman ympäristöpäällikkö Aaro Horsma.

Poikkeavat tilanteet, jos niitä ilmenee tänä talvena, näyttäisivät johtuvan lähinnä säätilasta, PVO arvioi.

- Kevätkuoppien suuruudet ratkaisee maalis-huhtikuun valtakunnallinen sähköntarve, joten niitä on vielä tässä vaiheessa vaikea ennustaa, Horsma sanoo.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Joulurauhaa kalastajille ja Veden Viljalle

 

suolijärvi11.jpgjääkeppi.jpg

Talviverkot on merkittävä heijastinkepeillä

 

Hyvät syysjäät ovat tuoneet Suolijärvelle paljon verkkojatoja. Talvikalastuksessa pitää muistaa muutama erittäin tärkeä asia:

- avannot on merkittävä heijastimilla varustetuilla kepeillä jatojen molemmissa päädyissä

- pyydyksissä pitää olla yhteystiedot, joista kalastusoikeus voidaan tarkistaa

- isoja jäävuoria ei saa kerätä verkkojatojen ympärille eikä jättää irtolohkareita jäälle

Järveltä on jo tullut viestiä, että jääkasoja on jätetty aika holtittomasti pyydysten ympärille. Kaikkein vaarallisin möykky on avantoja tehtäessä se ensimmäinen lohkare, joka irrotetaan. Se kannattaa aina tönäistä jään alle suojaan eikä nostaa jään päälle.

On luonnollista, että verkkoja koettaessa avantojen ympärille kertyy viikkojen aikana jäätä ja kovettuvaa lumisohjoa. Juuri siksi on välttämätöntä, että avannot merkataan hyvin ja kepit on varustettu heijastimilla. Tämä vaaditaan jo kalastuslaissa ja asetuksessa.

Kalastaja on itse vastuussa ja korvausvelvollinen, jos joku ulkopuolinen pyydyksistä tietämätön ajaa jäälohkareeseen esimerkiksi moottorikelkalla. Erityisen vaarallinen tilanne syntyy pimeällä ja hämärässä liikuttaessa.

On hienoa, että talvipyynti on elpynyt. Pidetään säännöistä kiinni ja nautitaan harrastuksesta turvallisesti.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20220923_121411.jpg

Noin 10 senttiset pohjasiiat haukkaavat ensimmäistä kertaa Suolijärven vettä istutusputken päässä.

 

Vuoden 2022 istutukset päätökseen

 

Uudet kalanpoikaset polskivat taas Suolijärvessä. Kalan kasvattajilla oli haasteellinen vuosi, ja istutussuunnitelman mukaan pystyttiin istuttamaan vain kirjolohet ja pohjasiiat.

Taimenistukkaista pieni osa tuli 2-vuotiaina, ja korvaavina kaloina istutettiin 4-vuotiaita järvitaimenia. Kummankin istutusajankohtaa jouduttiin vielä siirtämään merkittävästi, eikä alkukesään saatu istukkaita ollenkaan.

Vomassa oleva ja koronan takia kuusivuotiseksi venynyt istutusohjelma päättyi tähän syksyyn. Uusi PVO Vesivoiman velvoiteistutuksia koskeva suunnitelma on edennyt osakaskunnista Suolijärven kalatalousalueen kautta Lapin ELY-keskuksen vahvistettavaksi. Suunnitelman on takoitus tulla voimaan ensi vuoden. Uutta ohjelmaa toteutetaan vuoden 2027 loppuun saakka.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 20220827_091935.jpg

 

Omakala kerää saalistiedot

 

Vapaa-ajan kalastuksen tiedonkeruuseen on kehitetty uusi Omakala -sovellus. Se tarjoaa kalastajalle esimerkiksi monipuolisen kalastuspäiväkirjan ja valtion vesien kalastusrajoitukset suoraan kartalle merkittynä.

Myöhemmässä vaiheessa, kun sovelluksen keräämä tieto karttuu, saalismäärien yhteenvetotietoja voi tarkastella vesistöalueittain.

Omakala -sovelluksen keräämää tietoa käytetään tutkimuksessa, kalakantojen kestävän käytön suunnittelussa ja kalastusta koskevan päätöksenteon tukena. Sovelluksen on kehittänyt Luonnonvarakeskus.

Aiemmin on seurattu vain kaupallisen kalastuksen saalismääriä eikä vapaa-ajan kalastuksen pyynnistä ja saaliista ole ollut yhtenäistä dataa.

Omakala on ilmainen sovellus, jonka voi ladata Google Play tai Apple App Store sovelluskaupoista.

IMG-20220825-WA0003.jpg

 

Kalakisa käynnissä, ahvenelle uusi sarja?

 

Osakaskunnan kalakisa on käynnissä aina vuosikokousten välillä. Kisassa on nykyisin neljä sarjaa: taimen, siika, hauki ja made. Lisäksi arvotaan palkintoverkko kaikkien osallistuneiden kesken.

Muistakaapa osallistua kisaan ja hankkia luotettava punnitustodistus vonkaleista.

Seuraavassa vuosikokouksessa keskustellaan uuden ahvensarjan perustamisesta, koska raitapaitojen koko on selvästi kasvanut viime vuosina. Lisäksi kalakisaan voidaan tarvittaessa tehdä muitakin uudistuksia.

20220817_113014.jpg

Tuotantojohtaja Mika Pylväs istuttaa järvitaimenia Lehtiniemen vesiin.

Kalankasvattajilla tuotantohaasteita

Kesän sääolot ovat tuottaneet harmaita hiuksia ainakin osalle kalanviljelylaitoksista. Toimitusvaikeudet näkyvät myös Suolijärvellä. Järvitaimenen istutukset siirtyivät jo toisena vuotena peräkkäin kesäkuulta loppukesään ja nyt nekin toteutuvat vain osittain.

- Valitettavasti kaksivuotiaita järvitaimenen istukkaita ei saada riittävästi sopimusviljelijöiden tuotantovaikeuksien vuoksi, kertoo Suolijärvien velvoiteistutuksista vastaavan Voimalohi Oy:n tuotantojohtaja Mika Pylväs.

Lehtiniemen osakaskunta sai istukkaita vain 900 kappaletta. Niiden keskipituus oli 23 senttiä.

- Pyrimme haalimaan velvoitemäärät syksyn aikana muualta maasta. Voi olla, että osa korvataan myös nelivuotiailla istukkailla, Pylväs arvioi.

Suolijärviin on istutettu viime vuosina Juutuajoen järvitaimen kantaa.

20220817_113004.jpg---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

20220709_140156.jpg

 

Iida ja Ilona onkivat voittajiksi

 

Tytöt rohmusivat kärkisijat ja parhaat palkinnot Lehtiniemen osakaskunnan järjestämissä lasten ja nuorten kalakisoissa lauantaina 9. heinäkuuta Kuivassalmen veneenlaskupaikalla.

Kilpailuväline oli mato-onki. Kohot pomppivat mukavasti ja saaliiksi tuli ahvenia, särkiä ja seipiä. Kisoissa oli kaksi sarjaa, toinen alle kouluikäisille ja toinen alle 18-vuotiaille.

Vanhempien sarjan voitti Iida Revonmäki tuloksella 440 grammaa. Toiseksi onki Eva Revonmäki tasan 400 grammalla ja kolmanneksi sijoittui Eetu Palojärvi tuloksella 305 grammaa. Härkösen veljekset Kalle ja Kaapo sijoittuivat seuraaviksi 290 ja 260 grammalla.

Alle kouluikäisten sarjan voitti Ilona Särkelä 330 grammalla. Tiukassa kisassa Eemil Palojärvi onki toiseksi 305 grammalla. Nuutti Määttä oli kolmas tasan 200 grammalla. Neljäs oli Helmi Kylmäniemi.

Kilpailussa palkittiin erikseen suurimmat kalat. Alle 18-vuotiaiden sarjassa taimentyynyn pokkasi Iida Revonmäki 130 grammaisella särjellä. Alle kouluikäisten sarjan suurimman kalan onki Nuutti Määttä, jonka onkeen tarttui 120 gramman ahven. Silläkin irtosi taimentyyny.

Oikukas kesäsää karsi osanottajia, kun juuri kilpailun alle osui ankara sadekuuro. Kilpailun aikana aurinko ja sadekuurot vuorottelivat.

Lehtiniemen osakaskunta tarjosi kisavieraille muurinpohjalettuja, makkarat, kahvia ja mehua. Liikenteenohjauksessa mukana oli myös Metsästysseura Louepojat.

Yleisön pyynnöstä ensi vuoden kisoissa järjestetään oma sarja myös eläkeläisille, mutta siitä enemmän myöhemmin.

20220709_132824.jpg

 

20220709_135857.jpg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DSC_4730.JPG

 

Lasten kalakilpailut 9.7.2022

 

Lehtiniemen osakaskunta järjestää lasten ja nuorten kalakilpailut lauantaina 9.7.2022 Kuivassalmen veneenlaskupaikalla. Kilpailuaika on kello 12.30-14. Järjestäytyminen ja ohjeistus puoli tuntia ennen kisan alkua.

Kisoissa on sarjat alle kouluikäisille ja alle 18-vuotiaille. Kilpailutapa on onkiminen rannalta. Suositellaan omia vapoja ja syöttejä, mutta kisapaikalle tuodaan myös muutama varavapa.

Paremmuus sarjoissa ratkaistaan perinteisesti painon mukaan ja kaikki kalalajit hyväksytään, jos ne täyttävät alamittavaatimukset. Alle kouluikäisten sarjassa sallitaan avustajan käyttö kalan irrottamisessa. Kaikki saaliskalat on heti tainnutettava.

Molemmissa sarjoissa palkitaan kolme parasta ja kummassakin sarjassa lisäksi palkitaan suurin kala.
Osakaskunta tarjoaa kahvia, mehua ja makkaroita. Kilpailupaikalla voi osallistua lisäksi katiskan arvontaan euron panoksella.

Kuivassalmessa on parkkitilaa järjestäjien lisäksi noin kymmenelle ajoneuvolle. Loput ajoneuvot pysäköidään Morottajantien varteen. Molemmista lähestymissuunnista järjestetään liikenteenohjaus, jota on ehdottomasti noudatettava. Paikalle voi saapua myös veneellä tai pyörällä.

Tervetuloa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20220617_121052.jpg

Heikki Väyliö (vas) ja Raimo Särkelä tutkivat istukkaita.

 

Kalastuskielto 17.6. 2022 - 19.6.2022

 

Lehtiniemen osakaskunnan vesialueella on voimassa kalastuskielto 17.6. 2022 kello 12 alkaen. Kielto on voimassa 19.6.2022 kello 24 saakka. Kielto koskee verkkokalastusta ja uistelua.

Kalastuskielto johtuu kalojen istutuksista. Kiellosta on päättänyt osakaskunnan vuosikokous maaliskuussa.

Lisätietoja: kalastuksenvalvoja Keimo Lehtiniemi, puh 0500 279 080.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IMG-20220529-WA0003.jpg

 Kuvat: Urpo Ranta-Ylitalo.

 

Suursyömäri änkesi katiskaan

 

Urpo Ranta-Ylitalo sai Koivuselältä heti jäiden lähdettyä harvinaisen saaliin. Uuteen katiskaan oli ahtautunut kaksi madetta, joista toinen painoi komeat 2,8 kiloa.

Varsinainen yllätys oli kuitenkin ison matikan mahassa.

- Kala oli minulla sumpussa ja ihmettelin koko ajan miten paksu ja lihava se oli. Kun perkasin sen, salaisuus paljastui. Mahassa oli kahdeksan ahventa, Urpo kertoo.

Se ei selvinnyt oliko matikka työntynyt katiskaan ahventen perässä vai oliko tuhti ruokailu tapahtunut jossakin muualla.

Ranta-Ylitalo arvioi, että ahvenet olivat noin 50 grammaisia. Mutta niistäkin mahaan kertyi lähes puolen kilon jööti. Vain yksi saaliskala oli pahoin pehmentynyt, ehkä se oli syöty aiemmin.

IMG-20220529-WA0002.jpg

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20220518_173059.jpg

 

Yli-Suolijärvi lähestyy ylärajaa

 

Sulamisvedet ovat nostaneet nopeasti Yli-Suolijärven pintaa. Tänään (28.5.) järvi on ylittänyt tason 244,60 metriä merenpinnasta. Säännöstelyn yläraja on 245,00.

Alla olevaan linkkiin päivittyvät Luksuan mittarin vedenkorkeustiedot kerran vuorokaudessa.

 http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

PVO-Vesivoima Oy:n ympäristöpäällikkö Aaro Horsma kertoo, että yhtiö on juoksuttanut Luksuasta Ala-Suolijärveen koko kevään ajan yhden kuutiometrin sekunnissa.

- Viime kesänä tuli viestiä Yli-Suolijärven osalta, että korkeus 244,70 on aika sopiva. Käytämme todennäköisesti järveä tätä hieman korkeammalla, mutta pudotamme järven kevättulvan jälkeen suunnilleen tuolle korkeudelle, Horsma suunnittelee.

Yhtiö on luottavainen, että kevät etenee suunnitellusti. Kevättulvan suuruus koko Pohjois-Suomessa on ollut suurin piirtein normaali. Tulovirtaaman huippu on noin viikon tai kaksi tavanomaista myöhempänä.

- Suomen ympäristökeskuksen ennuste ei osaa vielä kesäkuun alun osalta huomioida, paljonko juoksutamme Ala-Suolijärveen ja paljonko juoksutamme voimalaitosta.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DSC_4751.JPG

Iida Revonmäki osallistui kisoihin kun ne viimeksi järjestettiin ennen koronaa vuonna 2019.

 

Nuorten kalakisat tulossa 9.7.2022

 

Lehtiniemen osakaskunta järjestää nuorten kalastustapahtuman lauantaina 9.7. kello 12 alkaen parin vuoden koronatauon jälkeen. Alustavasti tapahtumapaikaksi on kaavailtu Kuivassalmea, johon viime kesänä rakennetttiin veneenlaskupaikka ja rantautumislaituri.

Hoitokunta aloittaa toukokuussa tapahtuman valmistelun ja varmistaa samalla paikan lopullisesti. Kisoissa on kaksi sarjaa, toinen alle kouluikäisille ja toinen alle 18-vuotiaille. Tapahtumassa jaetaan kisan lisäksi tietoa osakaskunnan toiminnasta kaikille osallistujille. Tiedot tapahtumasta tarkentuvat tälle sivulle kesäkuun alussa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IMG-20220418-WA0002.jpg

 

Pääsiäisenä pilkittiin isoja körmyjä

 

Harvinaisen hienot kevätkelit houkuttelivat väkeä Suolijärvelle pääsiäisenä. Jäällä liikuttiin kävellen, suksilla, lumikengillä, potkureilla ja moottorikelkoilla. Vettä oli jäällä paikoin, mutta ei haitaksi asti.

Aurinko paistoi, makkara kirisi, kahvi tuoksui, kairat kohisivat jäähän ja riemukkaita saaliskiljahduksia kuului kaikkialta missä ihmisiä kokoontui.

Suolijärvi antoi hyvin saalista, erityisesti ahvenia. Jo pitkään merkille pantu ahvenkannan kasvu on nyt ihan varma asia. Hajatietojen mukaan jäälle nostettiin kymmeniä puolikiloisia körmyjä, todellisia panssariparkkeja.

Osakaskunnan tietoon tullut suurin ahven painoi 750 grammaa. Sen onki Olavi Lehtiniemi pystypilkillä Liittoselältä.

Ahventa on tullut pari vuotta siihen malliin, että seuraavassa vuosikokouksessa harkitaan ahvenelle omaa sarjaa kalakilpailuun.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20220327_185316.jpg

 

Yli-Suolijärvi on pohjilla – nousu hidasta

 

PVO Vesivoima on pienentänyt Luksuan juoksutusta maaliskuun lopulla noin yhteen kuutiometriin sekunnissa. Se on myös Suomen ympäristökeskuksen tulovirtaamaennuste huhtikuulle.

PVO Vesivoima arvioi, että Yli-Suolijärven pinta pysynee noin tasolla 243,30 tai nousee hieman huhtikuun aikana.

- Luksuaa ei panna kiinni, vaan pidetään siellä koko ajan tuo pieni ympäristövirtaama. Sitä toivottiin taannoin kokouksessa, toteaa ympäristöpäällikkö Aaro Horsma.

Yli-Suolijärven pinta oli 1. huhtikuuta tasossa 243,33. Viimeisen 30 vuoden keskiarvo kevätkuopalle on ollut taso 243,10.

- Jätämme nyt vettä noin 20 cm sen yläpuolelle. Ennustettuja vedenkorkeuksia ei kannata aina sentilleen ajatella, koska tulovirtaamaennuste voi heitellä. Joskus tulee enemmän valuntaa järveen kuin ennustettu, ja joskus vähemmän, Horsma muistuttaa.

Lumen vesiarvot ovat nyt keskimääräiset.

- Näillä tulovirtaamaennusteilla pitäisi järville saada jo alkukesästä hyvät virkistyskäyttökorkeudet.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Komeita saaliita kalakisassa


Lehtiniemen osakaskunnan vuosikokouksessa palkittiin ansioituneita kalastajia. Kalakilpailussa saatiinkin komeita saaliita kaikissa kilpailusarjoissa. Lue kokouspäätöksistä tarkemmin Tiedotteista.

20211123_105630.jpg

Madesarjan voitto irtosi 3,6 kilon Suolijärven kiertäjällä. Mittalauta loppui kesken.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yli-Suolijärven vedenkorkeuden seuranta

 

Alla olevaan linkkiin päivittyvät Luksuan mittarin vedenkorkeustiedot kerran vuorokaudessa.

 http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

 

Lumen vesiarvot ovat Yli-Suolijärven alueella keskimääräisiä tai vähän yli ajankohdan keskiarvon.

- Luksuan nykyisellä juoksutuksella Yli-Suolijärvi olisi huhtikuun 1. päivä noin tasolla 243,30. Huhtikuun juoksutuksista ja pinnankorkeuksista päätetään tuolloin sen hetken lumen vesiarvon ja Suomen Ympäristökeskuksen kevättulvaennusteen perusteella, kertoo PVO Vesivoiman ympäristöpäällikkö Aaro Horsma.

Tätä kirjoitettaessa (4.3.) Yli-Suolijärvi on tasossa 243,74, se on noin 15 senttiä pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla. Huhtikuun alun tavoitekorkeus 243,30 on puolestaan parikymmentä senttiä keskiarvon alapuolella, mutta vaihteluvälin sisällä.

- Pidetään kuitenkin se vara, että järvi saadaan hyvälle virkistyskäyttökorkeudelle jo alkukesästä. Toki mielipide hyvästä korkeudesta vaihtelee ihmisillä.

PVO Vesivoima tarkkailee lumen vesiarvoja koko ajan ja saa tietoja myös Lehtiniemen lumilinjalta.

- Maastossa ei ole ainakaan vielä merkkejä mistään poikkeuksellisesta, mittauksia tekevä Raine Revonmäki päättelee.

Suurtulvan uhatessa viranomainen voi antaa jopa määräyksiä säännöstelyyn, ja määrätä kaikki järvet ajettavaksi lähelle alarajaa.

- Toistaiseksi ei ole näköpiirissä suurtulvaa, Horsma arvioi.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

              VUOSIKOKOUKSET

 

Lehtiniemen osakaskunnan ja jakokunnan sääntömääräiset vuosikokoukset pidetään

sunnuntaina 27.3.2022 kello 12.00

Lehtiniemen entisellä koululla, Polar Lights Tourin tiloissa, Morottajantie 79, 97840 Lehtiniemi.

Ensin pidetään jakokunnan kokous, jossa sääntömääräisten asioiden lisäksi päätetään jakokunnan hallinnon ja varojen yhdistämisestä Lehtiniemen osakaskuntaan.

Osakaskunnan kokous alkaa kahvitauon jälkeen. Osakaskunnan kokouksessa päätetään sääntömääräisten asioiden lisäksi uuden tilitoimiston valinnasta ja annetaan lausunnot Ristijärven kunnostushankkeesta ja Hattuniemi – tilan ruoppauksesta. Kokouksessa palkitaan vuoden 2021 kalakilpailun voittajat.

LISÄYS 8.3.20220

Vuosikokoukseen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Halukkaiden tulee ilmoittaa 22.3. 2022 kello 17 mennessä osakaskunnalle sähköpostiosoite, johon osallistumislinkki lähetetään. Koska kyseessä on OSAKKAIDEN vuosikokous sähköpostin lisäksi etäkokoukseen osallistuvan on imoitettava ennakkoon osakastietonsa (kiinteistön nimi ja rekisteritunnus). Sähköpostiosoitteen ja osakastiedot voi lähettää osoitteeseen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

HOITOKUNTA

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

suolijärvi22.jpg

                                                      

 

                 MAUKASTA JOULUA

 

Lehtiniemen osakaskunta kiittää kaikkia osakkaita, lupien ostajia ja kalastajia sekä yhteistyökumppaneita mainiosta kalavuodesta 2021. Muikkua ei saatu, mutta muuten vesiltä on kiirinyt runsaasti hyviä saalisuutisia. Toivottavasti Joulukala on jo pakkasessa tai ui vielä pyydyksiin.

Osakaskunnalla on nyt oma sähköpostiosoite, jolla meihin voi olla yhteydessä kaikissa asioissa:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Vuonna 2022 edessä on taas paljon uusia asioita. Suolijärven kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelma on valmis ja se on ELY-keskuksen vahvistettavana. Ensi vuonna käynnistetään PVO Vesivoiman kanssa myös uuden vuosien 2023-2027 velvoiteistutuksia koskevan suunnitelman valmistelu.

Alkuvuoden aikana on tavoitteena yhdistää pitkään erillisinä hallintoyksikköinä olleiden osakaskunnan ja jakokunnan toiminta. Tästä asiasta tulee näille sivuille lisää tietoa valmistelun edistyessä pitemmälle.

Iloista Joulua Kaikille!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

suolijärvi21.jpg

 

Avantoaika on alkanut Suolijärvellä

 

Ensimmäiset talviverkot on isketty jään alle marraskuun puolivälissä. Kuvauspäivänä (22.11.) jäätä oli Yli-Suolijärven selkävesillä noin 10 senttiä. Jää vahvistui kuluneella viikolla.

Talvikalastajan on muistettava merkitä pyydykset samalla tavalla yhteystiedoilla kuin kesävesilläkin. Lisäksi avannot on merkittävä esimerkiksi aurausviitoilla, joissa on heijastinnauha tai vastaava. Moottorikelkan valoissa se on merkki pyydyksestä.

Lehtiniemen osakaskunta on päättänyt, että helposti murentuvaa styroxia ei saa käyttää avantojen peittona ympäristösyistä. Lisäksi tulee huomata, että lupakausi vaihtuu 1.1.2022. Viime talvena hankitut pyydysyksiköt ovat siis voimassa vain joulukuun loppuun.

Ja muistakaa kalakisa ja uusi madesarja. Nykyinen kisakausi jatkuu seuraavaan vuosikokoukseen saakka.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

suolijärvi20.jpg

Kauniit sulan veden syyspäivät ovat pian muisto vain. 

 

Kestävä kalastaja – paras kalastaja

 

Nykyajan kalastus on kestävää ja vastuullista. Tiivistetysti voi sanoa, että vastuullisuus koskee luontoa, kaloja ja kaikkia vesillä liikkuvia ihmisiä. Vastuullinen kalastaja kunnioittaa luontoa ja muita ihmisiä. Vastuullisuus on laaja käsite. Aiheesta tarkemmin tiedotteissa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ropposen_lohi.jpg

Neljän kilon taimen. Kuva: Kari Ropponen.

 

Hyviä saaliita alkusyksyyn

 

Monesta suunnasta on tullut tietoja, että syksyn myötä taimenia on eksynyt kalastajien saaliiksi. Monikiloisia jönttejä on noussut eri puolilta osakaskunnan aluetta. Eikä nämä ole sen kuuluisan hevosmiesten tietotoimiston uutisia, vaan varmistettuja tapauksia.

Muistakaa ilmoittaa taimenet osakaskunnan kalakisaan. Se on menossa seuraavaan vuosikokoukseen saakka.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jumisko tuottaa taas sähköä

 

Jumiskon voimalaitoksen peruskunnostus on valmistunut. Purkutyöt alkoivat maaliskuussa ja uusien laitteistojen asennus huhtikuussa. Voimalaitoksen käyttöönotto alkoi heinäkuun lopulla.

  • Peruskunnostustyöt etenivät poikkeusoloista huolimatta ja voimalaitos kytkettiin takaisin valtakunnan verkkoon elokuun puolessavälissä, kertoo PVO-Vesivoiman kehityspäällikkö Juha Kähkölä.

Peruskunnostuksessa voimalaitoksen alkuperäinen turbiini sekä käyttöikänsä päähän tulleet sähkö- ja automaatiojärjestelmät vaihdettiin uusiin ja generaattori huollettiin.

Modernisoinnin ansiosta voimalaitos kykenee tuottamaan sähköjärjestelmän tasapainon kannalta tärkeää säätösähköä entistä joustavammin, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

  • Tuotantoa voidaan säätää tarkemmin muuttuvan sähkön tarpeen mukaan ja samalla ottamaan huomioon ympäristö ja virkistyskäyttö, Kähkölä lupaa.

Voimalaitoksen laitteistojen modernisointi ei muuttanut voimalaitoksen toimintaperiaatetta tai läpi virtaavan veden määrää. Kallion sisällä sijaitsevaan voimalaitokseen vesi johdetaan järviä, kanavia ja tunnelia pitkin. 

Yhtiö vakuuttaa, että voimassa olevia säännöstelyn lupaehtoja noudatettiin peruskunnostuksen aikana ja säännöstely suunniteltiin tarkasti kevään ja tulvan edetessä.

  • Veden pinta säännöstelyjärvissä saatiin suunnitellusti virkistyskäytön kannalta hyvälle tasolle kesän alussa, tiedotteessa arvioidaan.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pylväs_muikku2.jpg

 Kuva: Mika Pylväs.

Pohjasiiat harvinaisen kookkaita

 

Vuoden 2021 velvoiteistutukset on saatu päätökseen Lehtiniemen osakaskunnan vesillä. Viimeisenä istutettiin pohjasiikaa. Tänä kesänä kalat kasvoivat kasvattajilla hyvin.

- Istukkaat ovat keskimäärin 13 senttisiä ja 17 grammaisia, Voimalohi Oy:n tuotantojohtaja Mika Pylväs vahvistaa.

Viime vuosina siikaistukkaat ovat olleet yleensä 9-10 senttisiä ja noin 12 grammaisia.

Lehtiniemen osakaskunnan vesiin istutettiin 28 300 kappaletta pohjasiikaa viiteen eri kohteeseen ympäri vesialuetta. Kalat tulivat Sallasta Olavi Männikkö Ky:n luonnonravintolammikoista. Pohjasiika on Ivalojoen kalakantaa.

Aiemmin kesällä Lehtiniemen osakaskunnan alueelle istutettiin kirjolohia ja järvitaimenia.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

260821 3 Custom

 Kuivassalmen uusi veneenlaskupaikka iltavalaistuksessa. Kuva Pasi Revonmäki

velin_muikku.jpg

Ahventa ruokapöytään löytyy, mutta muikkusaalis on jäänyt vaatimattomaksi. Kuva: Veli Posio.

 

Muikkua heikosti, siika kasvanut

 


Kesän 2021 saalistiedot kertovat, että kirjolohia on tarttunut mukavasti kalastajien pyydyksiin Lehtiniemen osakaskunnan vesillä. Joukossa on ollut muutamia 1,6 kiloisia, joten ne ovat talvehtineet vähintään yhden talven uudessa kotijärvessä, ja kasvaneet lähes puoli kiloa istutuksen jälkeen. Lue aiheesta tarkemmin TIEDOTTEISTA.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20210807_090931.jpg

Seppo Tuovinen (vas) kehuu Erkki Alaviirin lähes viiden kilon haukea. Valvojat tapasivat miehet Autioselällä.

 

Kalatalousalueen valvontapäivä Yli-Suolijärvellä

 

Suolijärven kalatalousalueen kalastuksenvalvojat veneilivät lauantaina 7.8. pitkän työpäivän Yli-Suolijärvellä. Liikkeellä oli neljä alueen valvojaa. Aurinkoinen ja lämmin elokuu houkutteli vesille sekä viehekalastajia että pyydysten kokijoita. Myös muuta vapaa-ajan veneliikennettä havaittiin useilla vesialueilla.

Valvonta kohdistui tällä kertaa Hämeen ja Lehtiniemen osakaskuntien vesille. Kaikkiaan tarkastettiin yli 20 kalastajaa ja pyydysjataa. Tarkempi selvitys julkaistaan myöhemmin kalatalousalueen toimintakertomuksessa.

Pääosin kalastajien luvat olivat kunnossa. Ikävää oli se, että valvonnassa löytyi kaksi epäilyä luvattomasta verkkokalastuksesta. Tapaukset siirtyvät kalastuksenvalvojilta poliisille.

Valvojat saivat päivän aikana myös kannustavaa palautetta. Useampi venekunta jakoi kiitoksia siitä, että vesillä tapaa myös kalastuksenvalvojia.

Kalatalousalue jatkaa valvontaa suunnitelmien mukaisesti. Lisäksi osakaskuntien omat valvojat ovat liikkeellä.

20210807_122414.jpg

Kalastuksenvalvojat Juhani Veijonaho (vas), Antero Ylätalo ja Markku Hyypiö taukopaikalla.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kirjolohet istutettiin juhannuksen alla

 

kirret2021b.jpg

Lehtiniemen osakaskunnan kirjolohi istutukset osuivat tänä vuonna juuri juhannuksen alle. Kirret istutettiin neljään kohteeseen, ja sitä varten kyseisillä vesialueilla oli osakkaiden vuosikokouksen päätöksellä kahden vuorokauden rauhoitusaika. Lisäksi kalastuksenvalvojat olivat liikkeellä tehostetusti istutusten jälkeen.

Kirjolohien keskipaino oli 1,2 kiloa ja keskimitta 43 senttiä. Kaikkiaan Lehtiniemen osakaskunnan vesiin istutettiin 637 kiloa kirjolohia. Kappalemäärä oli noin 530.

Osakaskunta toivoo, että kirjolohista annetaan saalispalautetta palautelomakkeen kautta tai suoraan hoitokunnan jäsenille. Saalistieto on tärkeä tulevien istutusten suunnittelun vuoksi.

 

 

kirret2021a.jpg

Kuljettaja Reijo Backman toi kirjolohisatsin Lehtiniemeen vankalla kokemuksella.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kuivassalmen veneenlaskupaikka on valmis

 

20210624_170736.jpg

 

Kuivassalmen veneenpudotuspaikka on valmistunut. Kyltit asennettiin juhannusaattona. Laituriin etsitään vielä köysikiinnikkeitä eli venerenkaita. Pudotuspaikalla leiriytyminen on kielletty eikä siihen tule roskista. Jokaisen alueen käyttäjän edellytetään vievän omat roskat mennessään.

Veneepudotuspaikan läpi on ajoreitti läheiselle vapaa-ajanasunnolle eikä väylää saa sulkea autoilla tai trailereilla.

Lehtiniemen osakaskunta vastasi laiturin rakentamisesta ja opasteista. PVO Vesivoima Oy kustansi alueen konetyöt, murskeet ja muut maamassat sekä liittymän rummun asennuksen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

rauhoitus.jpg

Kuivassalmen molemmin puolin on voimassa rauhoitus 26.6. kello 12 saakka.

KIRJOLOHI-ISTUTUKSET JOHTAVAT KALASTUSKIELTOIHIN

 

Lehtiniemen osakaskunta päätti talvella vuosikokouksessaan asettaa kirjolohi-istutusten jälkeen kahden vuorokauden kalastuskiellon istutuskohteiden läheisyyteen. Kalastus on kielletty kilometrin matkalla istutuspaikalta. Kirjolohia on istutettu neljään kohteeseen.

Kalastuskiellosta kerrotaan istutuspaikalla maalla sijaitsevilla kieltotauluilla. Vesialueilla merkintää ei voida tehdä. Kieltoalueiden selvittäminen on kalastajan vastuulla. Kalastuksenvalvojat opastavat tarvittaessa, Keimo Lehtiniemi, puh 0500 279 080 ja Markku Hyypiö 040 5250 845

Kalastuskielto alkaa torstaina 24.6. kello 12 ja päättyy juhannuspäivänä 26.6. kello 12.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kuivassalmessa raivattiin puustoa

 

Lehtiniemen osakaskunnan veneenlaskupaikka valmistuu Kuivassalmessa hyvää vauhtia. Konetyöt on jo pitkälle tehty ja meneillään ovat viimeistelyt. Parkkitilaa on raivattu muutamalle ajoneuvolle ja venetrailerille.

Laiturin runko on nostettu betonirenkaiden päälle ja kansi on tehty kestopuusta. Laituriin tulee vielä pieniä lisäyksiä, mutta sitä voi jo käyttää.

Vanhan lossituvan raunioille kasvanut metsikkö raivattiin viikonloppuna. Tiheikkö esti osittain näkyvyyden käännyttäessä parkkipaikalta Morottajantielle.

Alueelle tulee vielä opastuskyltti, pieni ilmoitustaulu ja pelastusrenkaalle kehikko.

Veneenlaskupaikalle ei saa leiriytyä.

20210528_175257.jpg

Arto Kylmäniemi (vas) ja Petteri Rahkola kurittivat haavikkoa osakaskunnan talkoissa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

              KALASTUSLUVAT VUODELLE 2021

 

Lehtiniemen osakaskunta luopui perinteisistä muovisista pyydysmerkeistä vuonna 2020.

Tärkeintä on huomata, että kun pyydysmerkkejä ei enää luvan oston yhteydessä jaeta, JOKAISESSA PYYDYKSESSÄ (esimerkiksi jokaisessa verkkojatassa) on oltava kalastajan YHTEYSTIEDOT. Niiden perusteella kalastuksenvalvojat selvittävät onko osakaskunnan lupa ostettu ja voimassa. Viehekalastuksessa luvat on oltava kalastettaessa aina mukana kuten tähänkin saakka.

Jos pyydyksessä ei ole yhteystietoja, kalastuksenvalvojalla on oikeus takavarikoida pyydys.

Tässä keskeiset ohjeet lupajärjestelmään:
1. Valitse viereisen alasivun ”Kalastusluvat” luettelosta lupa / luvat, jotka lunastat.
2. Maksa lupa / luvat verkkopankissa kalastuskunnan tilille FI48 5359 0150 1233 19.
3. Merkitse viitetietoon: nimi, yhteystiedot, ostetut luvat, osakkailta tilan nimi ja rek nro.
4. Tulosta itsellesi kuitti tai ota siitä kuva kännykkään ja pidä mukana kalastettaessa.
5. Merkitse vesillä kaikkiin pyydyksiin omat yhteystiedot.
6. Muista valtion kalastonhoitomaksu.

Lupahinnat säilyvät ennallaan. Luvat ovat voimassa vuoden kerrallaan. Osakaskunta luopuu aiemmin käytössä olleesta kolmen vuoden lupajaksosta.

Luvat voi ostaa osakaskunnan verkkosivujen lisäksi myös Posion SEO-asemalta. Pitkään Lehtiniemessä lupia myynyt Väinö Laine on lopettanut lupien myynnin.

Esimerkkejä luvista ja pyydysyksiköistä:

Osakkaat: 1py, 2 euroa
- yksi verkko, 30 m pitkä / 3 m korkea = 1py = 2 euroa
- 8 verkkoa, 30 m / 3 m = 8py = 16 euroa
- pitemmille ja korkeammille verkoille on lunastettava lisäyksiköitä
- viehelupa, henkilökohtainen, 5,-

Ei-osakkaat: 1py, 4 euroa
- yksi verkko, 30 m / 3 m = 1py = 4 euroa
- 8 verkkoa, 30 m / 3 m = 8py = 32 euroa
- viehelupa, hinta luvan keston mukaan, katso sivulta "kalastusluvat"

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Yli-Suolijärvi täyttymässä – Luksua avattu

 

PVO Vesivoima Oy on avannut 12. toukokuuta Luksuan padon ja käynnistänyt juoksutuksen Yli-Suolijärvestä. Ennusmerkit viittaavat siihen, että järvi täyttyy suunnitellusti toukokuun aikana. Aiheesta tarkemmin Tiedotteissa.

suolijärvi_001.JPG

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rakennustyöt Kuivassalmessa etenevät

 

Veneenlaskupaikka valmistuu alkukesästä. Lue tarkemmin Tiedotteista.

20210506_203954.jpg

Rantautumislaiturin sementtirenkaat on upotettu paikoilleen. Työt viimeistellään jäiden lähdön jälkeen.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

siikakisa.jpg

Iso on siika, mutta tämä ärjy ei kuitenkaan vielä yltäisi edes mitaleille ennätyskalaluettelossa.

 

Siika 7, made 8 – ja muita ennätyksiä

 

Ennätyskalaluettelo uusiutui jälleen vuoden 2020 aikana. Yleisimpien kalalajien osalta mielenkiintoisin uusi ennätys oli Inarista saalistettu 0,634 kiloinen muikku. Pituuttakin muikulla oli melkein 40 senttiä. Tutkijat määrittivät kalan iäksi yhdeksän vuotta. Muikku oli harvinaisen nopeakasvuinen, kirjoittaa Suomen Kalastuslehti.

Muut uudet ennätyskalat olivat muikun kanssa samanpainoinen makrilli (0,610) ja 14,5 senttinen vaskikala.

Ennätyskalaluettelo on sykähdyttävää luettavaa. Otetaanpa muutama esimerkki. Suurin ahven painaa 2,87 kiloa. Se saatiin vuonna 2010 Ahvenanmaalta virvelillä. Haukisarjaa johtaa 18,8 kiloinen vonkale, joka ui verkkoon 2009 Iissä.

Suurimmalla kirjolohella on painoa melkein 10 kiloa (9,66). Kirre löytyi verkosta 2008 Sulkavalla. Järvilohen ennätystä (12,4) pitää hallussaan vuonna 2002 Kangasniemen Puulavedeltä verkosta saaliiksi saatu yksilö. Merilohen ennätys on yli 27 kiloa.

Kookkain järvitaimen on painanut 10,42 kiloa. Se saatiin pitkäsiimasta Inarilla 2014. Suurin meritaimen on painanut 13,1 kiloa.

Suurimmalla mateella on ollut painoa kahdeksan kiloa. Se saatiin pari vuotta sitten verkolla Iisalmessa. Suurin siika on 7,08 kiloa painanut yksilö, joka tuli saaliiksi soutu-uistelussa vuonna 2000 Nummi-Pusulassa.

Suolijärveä ei ennätyskalaluettelossa (vielä) mainita, eikä sieltä löydy myöskään Posio. Kuusamosta luettelossa on katiskasta löytynyt 11,5 senttinen kymmenpiikki vuodelta 2006. Pari vuotta sitten Kuusamosta ilmoitettiin ennätysluetteloon 1,42 kiloinen verkolla pyydetty särki.

Rovaniemeltä on saatu 0,285 kilon kiiski verkolla vuonna 2002. Suurin säyne on saatu Kemijärvellä vuonna 2015. Se tuli virvelillä Kemijoesta ja painoi 4,13 kiloa.

Ennätykset hyväksyy ennätyskalalautakunta, joka arvioi ilmoituksia kaksi kertaa vuodessa. Päivitetty lista ennätyskaloista löytyy Suomen Kalastuslehden numerosta 3/2021.

 

 

suolijärvi19.jpg

Uusi pakkaslumi kilmalteli vielä pääsiäisenä kaikkialla Suolijärvellä.

 

Jäät ohenee ja vesi nousee

 

Talvikalastuskausi 2021 vetelee viimeisiä. Rohkeimmat pitävät kuulemma verkkoja vielä vappuun saakka, mutta varovaien kannattaa jo olla, myös pilkkireissuilla.

Jäätä oli tänä talvena yllättävän vähän. Kairan mittaa löytyi vain harvoista paikoista. Vesi nousi ajoittain jäälle ja hankaloitti liikkumista. Kevätviikoille sattui myös ns hyviä "kulkuja".

Yli-Suolijärvi on ollut aavistuksen aiempaa ylempänä Jumiskon voimalaitosremontin vuoksi. Alimmasta 243,50 tasosta on noustu tätä kirjoitettaessa 25 senttiä ylöspäin. Nykyinen taso on jonkin verran pitkän aikavälin keskiarvoja ylempänä.

PVO Vesivoima seuraa tarkasti kevään edistymistä ja on luvannut hyvän vedenkorkeustason jo alkukesästä. Ennusteet ovat kuitenkin vielä osin arvaamattomia.

Seuraa tästä Suolijärven korkeutta, mittarilukemat otetaan Luksuasta:

 http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 suolijärvi_10.JPG

Ahmaselän kareja huhtikuun lopulla 2020 vedenpinnan ollessa alimmillaan.

 

Luksua suljettu – kevät vielä arvoitus

 

PVO Vesivoima on sulkenut maaliskuun puolivälissä Luksuan kanavan. Toimenpide liittyy Jumiskon voimalaitoksen turbiiniremonttiin. Sulamisvedet kertyvät nyt kevään ajan Yli-Suolijärveen.

- Pinta nousee hitaasti tulovirtaaman mukaan. Suomen ympäristökeskus ennustaa tulvan alkavan huhti-toukokuun vaihteessa, ja ennusteen perusteella Yli-Suolijärven pitäisi olla ylhäällä toukokuun loppupuolella, kertoo PVO Vesivoiman ympäristöpäällikkö Aaro Horsma.

Säiden haltijan määrää lopulta miten kevät kyntensä näyttää.

- Korostan, että tässä vaiheessa ennusteessa on vielä paljon epävarmuutta. Ennuste ei osaa ottaa huomioon poikkeuksellista kevättä, joten siellä näkyy, että juoksuttaisimme Yli-Suolijärveä kuopalle loppukeväästä, mutta näin ei tapahdu, Horsma huomauttaa.

Yli-Suolijärvi pudotettiin 9.3. tasolle 243,50 metriä merenpinnasta. Se on kymmenkunta senttiä ylempänä kuin ajankohdan pitkän aikavälin keskiarvokorkeus. Tänään (15.3.) vedenpinta on noussut siitä pari senttiä.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

suolijärvi_11.JPG

Joutsenet odottelivat huhtikuussa 2020 Suolijärven avautumista Kuivassalmessa.

 

Kuivassalmeen veneluiska ja laituri

 

Lehtiniemen osakaskunta rakentaa Yhdessä PVO Vesivoiman kanssa veneenlaskupaikan ja rantautumislaiturin Yli-Suolijärvelle Kuivassalmeen. Osakaskunta on sopinut asiasta Lapin ja Pirkanmaan ELY-keskusten kanssa. Työt aloitetaan lumien ja roudan sulettua. Lue vuosikokouspäätöksistä tarkemmin TIEDOTTEISTA.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Luksua suljetaan 15.3.


PVO Vesivoima remontoi Jumiskon voimalaitosta maaliskuun puolivälistä juhannukseen saakka. Voimalaitoksen turbiini ja generaattori uusitaan kallion sisällä. Voimalaitoksen ulkopuolella remontti ei näy.

Rakentamisen vuoksi voimayhtiö sulkee Luksuan kanavan 15.3. ja sulamisvedet alkavat kertyä sen jälkeen Yli-Suolijärveen. Pinta lasketaan maaliskuun puoliväliin mennessä tasolle 243,50. Tällä hetkellä (11.2.) taso on tasan 244,00. Se on parikymmentä senttiä pitkän aikavälin keskimääräistä vedenkorkeutta enemmän.

- Tavoitteena on turvata alkukesällä hyvä virkistyskäyttö. Pyrimme siihen, että Yli-Suolijärvi olisi silloin tasolla 244,70, kertoo PVO Vesivoima Oy:n ympäristöpäällikkö Aaro Horsma.

Kevään säätila ratkaisee, joudutaanko Luksuasta juoksuttamaan mahdollisesti tulvavettä remontin aikana. Jos siihen tulee tarvetta, yhtiö ohijuoksuttaa vedet voimalaitoksen ohi Nolimon kautta.

Seuraa tästä Suolijärven vedenkorkeutta:

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 suolijärvi10.jpg

 

VUOSIKOKOUS LAUANTAINA 27.2.2021

 

Lehtiniemen kalastuskunnan osakkaiden sääntömääräinen vuosikokous pidetään lauantaina 27.2.2021 kello 12 alkaen Lehtiniemen entisellä koululla osoitteessa Morottajantie 79.

Sääntömääräisten asioiden lisäksi asialistalla on lausunnon antaminen Suolijärven kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelmasta.

Heti kalastuskunnan vuosikokouksen jälkeen pidetään jakokunnan vuosikokous.

Kokous järjestetään, jos aluehallintoviraston koronaohjeistukset pysyvät nykyisellään eikä tiukempia kokoontumisrajoituksia aseteta. Kokoukseen saa osallistua vain terveenä. Turvavälit ja käsidesin käyttö huomioidaan kokouspaikalla.

Kahvitarjoilu, tervetuloa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

rutajoki.jpg

Rutajoki on tammikuussa rauhallinen. Virtaama kohti Suolijärveä on vähäinen.

 

Seuraa tästä Suolijärven korkeutta

 

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

Suolijärven vedenkorkeus on laskussa normaalitalvien tapaan. Lasku on kuitenkin maltillisempi, kuten PVO Vesivoima on luvannut. Yhtiö on ilmoittanut, että keväällä alkavan Jumiskon voimalaitoksen remontin vuoksi Suolijärvet jätetään aiempaan ylemmäs, jotta alkukesällä järven virkistyskäyttö ei vaikeudu.

Tätä kirjoitettaessa (23.1.) Luksun mittaispisteellä ollaan  noin 25 senttiä pitkän keskiarvon yläpuolella.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Isoja haukia talviverkoilla Suolijärvestä

 

haukikuukkeli.jpg

Aino-Sofia Orjasniemi ja Henri Räsänen saivat talviverkoistaan Yli-Suolijärvestä tammikuussa 11,3 kilon hauen. Pituutta pedolla oli 113 senttiä. Hauki osui 60 millimetrin verkkoon. Pariskunta aloitti pyynnin loppuvuodesta ja saalista on tullut muutenkin hyvin. Kuva: Henri Räsänen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vuoden 2021 kalastusluvat

 

suolijärvi9.jpg

Lehtiniemen kalastuskunta päätti vuoden 2020 vuosikokouksessa palata aiempaan käytäntöön, jossa luvat ovat voimassa aina kalenterivuoden kerrallaan. Jonkin aikaa käytössä oli järjestelmä, jossa luvat olivat voimassa aina kolme vuotta kerrallaan.

Vuoden 2021 luvat ovat myynnissä sekä netissä että Posion SEO -asemalla. Luvat voi hankkia seuraavaan vuosikokoukseen saakka vuoden 2020 hinnoilla. Vuosikokouksessa tehdään päätös lupien hinnoista kokouksen jälkeiselle ajalle vuonna 2021. Kokoukseen ajankohtaa ei valitettavasti voi vielä tarkkaan ennustaa mahdollisten koronarajoitusten vuoksi. Normaalioloissa kokous pidetään sääntöjen mukaan viimeistään maaliskuussa.

Luvat kannattaa hankkia nyt alkuvuodesta vanhalla hinnalla. Toisaalta kalastuskunnalla ei ole tiedossa paineita korottaa lupien hintoja, mutta siitä päättävät osakkaat vuosikokouksessa. Löydät voimassaolevat lupahinnat ja vaihtoehdot ohesta alasivulta Kalastusluvat.

Vuonna 2020 lupien myynti oli erittäin vahvaa. Lehtiniemen kalastuskunnan luvista ostettiin 68 prosenttia netistä ja 32 prosenttia SEO -asemalta.

Ja vielä yksi muistutus; kalakilpailu on käynnissä seuraavaan vuosikokoukseen saakka.

Kalastuskunta toivottaa Terveellistä Uutta Vuotta 2021 kaikille kalastajille!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

made1_2.jpg

Maukasta Joulua kaikille kalastajille

 

Lehtiniemen kalatuskunta kiittää kuluneesta vuodesta kaikkia kalastajia ja Suolijärven virkistyskäyttäjiä. Vuosi jää historiaan muista kuin kala-asioista, mutta ei ollut hullumpi kalastusvuosikaan. Moni on saanut kuulemani mukaan saalista, vaikka muikkuverkot tuottivat pettymyksiä viime kesänä. Kalastajia oli myös runsaasti liikkeellä ja kalastuskunta saavutti luvanmyynnissä oikein hyvän tuloksen. Kiitos ja Voimia Uuteen Vuoteen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

suolijärvi2.JPG

 

Suolijärvi jäätymässä korkealle


Suolijärven pinta nousi loppusyksystä rivakkaa vauhtia. Nykyinen vedenkorkeus johtuu lokakuun lopun ja marraskuun alun sateisuudesta. Lue tarkemmin Tiedotteista.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kalastuskunta toivoo saalistietoja

 

Suolijärven säännöstelyyn liittyvät velvoiteistutukset jatkuvat nykyisellään vielä ensi kesän, vuoden 2021 loppuun saakka. Uuden istutussuunnitelman valmistelu alkaa alkuvuodesta ja sen valmisteluun kaivataan saalistietoja. Lue tarkemmin Tiedotteista.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kuivassalmi.JPG

 Veneluiska rakennetaan tälle tontille. Kalastuskunta raivaa puuston keväällä ennen töiden aloittamista.

Kuivassalmeen suunnitellaan veneluiskaa

 

Lehtiniemen kalastuskunta ja Lapin ELY-keskus ovat sopineet Kuivassalmessa valtiolle kuuluvan kiinteistön hyödyntämisestä veneiden laskupaikkana. Sopimuksen mukaan kalastuskunta saa rakennuttaa tontille veneluiskan ja raivata parkkipaikan muutamalle autolle ja trailerille. Alueen koko on noin 2000 neliömetriä ja se sijaitsee Rutalahden puolella.

Kalastuskunta neuvottelee talven aikana vielä Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa Morottajantieltä kiinteistölle tulevan liittymän leventämisestä.

Kalastuskunnan yhteistyökumppanina hankkeessa on Suolijärven säännöstelystä vastaava PVO Vesivoima Oy, joka rahoittaa tarvittavat konetyöt, veneluiskan ja parkkipaikan rakentamisen sekä mahdollisen liittymän leventämisen.

Lehtiniemen kalastuskunta vastaa alueen hoidosta ja ylläpidosta. Osakaskunnan vastuulla on myös alueen puuston harventaminen ja liikenteen näkemäalueiden turvaaminen.

Veneluiskan ja parkkipaikan rakentaminen tapahtuu ensi keväänä kun vesi on matalalla.

Paikalla on aikoinaan sijainnut lossitupa ja useita muita rakennuksia. Lossinvartijan asuntona ollut komea hirsinen päärakennus purettiin ja siirrettiin muualle pian sen jälkeen, kun nykyinen silta valmistui vuonna 1958. Iso varastorakennus ja sauna huutokaupattiin ja purettiin 1970-luvulla.

Ennen siltaa paikalla oli ns kapulalossi jota käytettiin käsivoimin. Kapulalossi sijaitsi aivan uuden sillan vieressä sen Ahmaselän puoleisella sivulla. Perimätieto kertoo, että matalan veden aikana lossi tarttui pohjastaan kiinni hiekkaan Varrassaaren päässä, jos kyydissä oli vaikkapa raskaampi kuorma-auto. Lossimies joutui silloin kahlaamaan veteen ja lapioimaan lossin irti hiekasta.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

istutus2020.jpg

Kalankasvattaja Olavi Männikkö (vas) esittelee pohjasiikoja Koivuselän rannassa. Tuotantojohtaja Mika Pylväs Voimalohi Oy:stä vastaa istutuksista.

 

Uusi siikasukupolvi ui Ylä-Suolijärvessä

 

Syksyn siikaistutukset on tehty. Suolijärven säännöstelykorvauksina tulevat velvoitekalat olivat pohjasiikoja ja kasvatuslammikoiden vuokrina tulevat kalat planktonsiikoja.

Velvoitekalat istutettiin Koivuselälle, Ahmaselälle, Liittoselälle ja Autioselälle. Vuokrakalat menivät Särkilampeen, Papinlampeen, Alajärveen ja Rutajärveen.

Yksikesäiset pohjasiiat olivat tänä vuonna yli 11 senttisiä ja 10 grammaisia. Planktonsiiat puolestaan pienempiä 6-7 grammaisia.

Pohjasiikoja istutettiin yli 28 000 kappaletta ja planktonsiikoja 2000 kappaletta.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

hauki4.jpg

”On epäkohteliasta kysellä toisten painoa, mutta pituuteni voin kertoa, se on 102 senttiä”.

 

Muista - kalakisa on käynnissä


Lehtiniemen kalastuskunnan perinteinen kalakisa on menossa. Kisa jatkuu vuoden 2021 vuosikokoukseen saakka.

Kilpailussa on kolme sarjaa: lohi, siika ja hauki. Lisäksi neljäs palkinto jaetaan kaikkien osallistujien kesken.

Paino ratkaisee. Kisaan voi osallistua virallisella punnitustodistuksella. Lisäksi voi kertoa mistä, milloin ja millä välineillä kala on saatu saaliiksi. Kaikki kalastukseen liittyvät tarinat ovat kiinnostavia.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

kirre1.jpeg

Ellen Ranta-Ylitalo ja kovan työn jälkeen saalistettu kirjolohi. Pikkuveli Aaron mittailee vierestä punalihaista. Kuva: Urpo Ranta-Ylitalo.

 

Kirre vei virvelin kädestä

 

Koivuselällä elettiin elokuun lopulla jännittäviä hetkiä. Suorastaan draamaa.

Urpo Ranta-Ylitalo oli lastenlastensa Ellenin (8) ja Aaron (4) kanssa kalassa. Molemmilla oli virvelit ja ukki itse airoissa. Tarkoitus oli pyytää ahventa, mutta syönti oli huono, ja lapsia alkoi jo vähän pitkästyttää koko touhu.

- Virveli roikkui välillä aika rennosti kädessä ja taisi olla jo huolettomasti polvien päälläkin. Sanoin pari kertaa Ellenille, että pidähän kiinni tiukemmin, jos sattuu isompi kala nappaamaan, Urpo kertoo.

Kalastus jatkui aikansa ja väsy lisääntyi. Mentiin jo syvänteen kohdalla ja veneen alla oli 12 metriä vettä. Ukki muistutti otteen tiukentamisesta taas uudelleen. Ellen vakuutti, että hän ehtii kyllä toimimaan, jos kala nappaa.

- Juuri kun pääsin sanomasta, kala tarttui ja koko virveli lensi järveen. Ei ehtinyt tyttö enkä minäkään tekemään mitään. Sinne meni, eikä kiinni saatu.

Siinä vaiheessa ei ollut tietoa mikä otus kalavehkeet vei mennessään. Urpo vaihtoi toiseen virveliin raskaan lusikan ja alkoi heitellä.

- Yritin sillä tavalla osua siimaan, mutta ei kuulunut mitään.

Sitten lapset huusivat, että pinnassa näkyy kalan väryä. Ja totta tosiaan, noin viiden minuutin kuluttua kalaan saatiin näköyhteys.

- Yritin sitä haavilla kaksi kertaa, mutta kala ui välillä veneen alle, sukelsi piiloon ja virveli meni perässä.

Lopulta kalasta tehtiin uusi havainto kauempana, noin 50 metrin päässä veneestä.

- Näin, että kala oli pinnalla maha ylöspäin. Se oli väsynyt, kun veti virveliä perässään.

Urpo kaappasi kalan haaviin ja silloin huomattiin, että Ellen oli saanut kirjolohen.

- Rannalta oli jo kiikaroitu, että meillä on siellä jokin tilanne päällä. Epäiltiin, että lakki olisi kalastajalta lentänyt järveen ja sitä naarataan. Mutta meillä oli vähän paremmat tuomiset järveltä, ylpeä ukki kertaa tapahtumia.

Kirjolohi otti syvälle keskikokoiseen mustaan lippaan, jossa oli keltaiset pilkut. Painoa oli 1,2 kiloa ja se kertoo, että kirjolohi oli tämän kesän istukas.

Kirjolohi savustettiin ja maistui kuulemma erittäin hyvältä. Turha edes mainita, mutta saalis nosti kalastusinnostusta nuorison keskuudessa merkittävästi.

 

kirre3.jpeg

Punnituspaikalla kirre paljastui kesän 2020 istukkaaksi. Kuva: Camilla Ranta-Ylitalo.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 raunoposio

Kirjolohi pani hanttiin ja sai pahat arvet. Kuva: Rauno Posio.

 

Hauki ja kirjolohi painivat Ahmaselällä

Kalastaja ei koskaan tiedä mitä pyyntireissulla eteen tulee. Veli ja Rauno Posio saivat todistaa heinäkuun lopulla hauen ja kirjolohen kamppailua lähietäisyydeltä Ahmaselällä.

- Oltiin laskemassa verkkoja, kun näimme veneestä noin kahdeksan metrin päässä pintavedessä yli metrin mittaisen hauen. Sen selkäeväkin oli noin 35 senttiä. Suussa sillä oli poikittain kirjolohi, jota se puijuutti kovasti, Rauno Posio kertoo.

Miehille tuli kiire. Varovasti edeten vene lipui hauen lähelle. Kun muuta lyömäasetta ei löytynyt, Rauno Posio kumautti haukea airolla.

- Iskin minkä rahkeista lähti ja osuin, mutta en päähän.

Hauki päästi irti lohesta ja ui hetken aikaa pystyasennossa suu auki.

- Sitten se polski menemään. Myös lohi katosi.

Miehet harmittelivat saaliin menetystä ja erityisesti haavin puuttumista. Mutta tarina ei päättynyt vielä siihen.

- Kun menimme kokemaan verkkoja muutaman tunnin kuluttua, lohi kellui pinnassa. Se sai sen verran siinä ottelussa siipeensä, ettei selvinnyt enää hengissä.

Posio kuvasi kirjolohen vammat rannassa ja ne olivatkin vaikuttavat.

- Puremajäljestä näkee, että hauen leukojen väli oli 12 senttiä. Kaikki kävi niin nopeasti, ettei tajuttu eikä ehditty ottaa videota, Rauno Posio manailee.

Kirjolohi otettiin talteen, suolattiin ja syötiin hyvällä ruokahalulla.

Olisiko tämä kesän kalajuttu. Saa toki panna paremmaksi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kirjolohet2020c.JPG

Kirjolohet istutettiin neljään eri kohteeseen myöhään iltapäivällä keskiviikkona 26.6.2020.

 

Hyviä ja ikäviä uutisia

 

Ensin hyvät uutiset. Lehtiniemen kalastuskunnan uusi lupajärjestelmä on otettu hyvin vastaan ja se on toiminut erinomaisesti. Tähän mennessä lupia on lunastanut jo yli 120 kalastajaa.

- Se on hieno luku ja kesä on vasta puolivälissä. Kaksi kolmasosaa luvista on ostettu kalastuskunnan nettisivujen kautta ja kolmannes on lunastettu Posion SEO -asemalta, vahvistaa kalastuskunnan puheenjohtaja Keimo Lehtiniemi.

Uusi lupamalli, jossa kalastuskunta luopui muovisista pyydysmerkeistä, on otettu tyytyväisenä vastaan. Vastaavan päätöksen teki aiemmin esimerkiksi Metsähallitus.

- Päätös yksinkertaistaa lupajärjestelmää on osoittautumassa onnistuneeksi. Kiitosta on tullut erityisesti nettimyynnin helppoudesta.

- Olen saanut myönteistä palautetta myös siitä, että lupakausi on nyt vain kalenterivuosi kerrallaan.

Kalastuskunta muistuttaa, että yhteystiedot pitää olla aina kunnossa. Niiden perusteella tarkistetaan, ovatko luvat voimassa. Seisoviin pyydyksiin kuten verkkoihin on jokaiseen jataan merkittävä kalastajan yhteystiedot. Viehekalastajalla luvat pitää olla mukana.

Myös henkilötodistus on syytä pitää kalastettaessa mukana. Kalastuksenvalvojat varmistavat siitä esimerkiksi mahdollisen ikävapautuksen alle 18- ja yli 65 -vuotiaiden osalta.

- Kalastuslaki on vaatinut yhteystiedot kaikkiin pyydyksiin jo monta vuotta, muistuttaa Lehtiniemi.

Kestävä kalastus kunniaan

Sitten ikävät uutiset. Kalastuksenvalvojien tietoon on tullut, että kirjolohi-istutusten osalta on ilmennyt toimintaa, jota ei voida hyväksyä.

On ilmeistä, että ainakin yhdessä istutuskohteessa on kalastettu erilaisilla pyydyksillä heti kun istuttajat ovat poistuneet paikalta. Kalastus on tapahtunut istutuspaikalla mahdollisesti verkoilla tai suoraan rannalta.

- Selvitämme tapahtumaketjua parhaillaan. Alustavat tiedot ovat huolestuttavia. Mikäli asiaan ei saada selvyyttä, kalastuskunta lopettaa kaikki istutukset kyseisellä vesialueella toistaiseksi. Tällainen toiminta on täysin tuomittavaa, Lehtiniemi alleviivaa.

Kalastuskunnan vuosikokouksessa pohdittiin, minkälaisia rajoituksia kirjolohi-istutuksille asetetaan. Esillä oli esimerkiksi muutaman päivän rauhoitusaika ja saaliskiintiöt. Kokous päätti kuitenkin olla asettamatta rajoituksia.

- Kysymys on luottamuksesta. Siitä, että yhteisillä kalavesillä käyttäydytään asiallisesti ja noudatetaan kestävän kalastuksen periaatteita. Nyt niitä on todennäköisesti rikottu karkealla tavalla.

- Jos joudumme lopettamaan istutukset alueelle, siitä kärsivät kaikki alueen kalastajat, myös ne, jotka noudattavat hyviä tapoja. On myös harkittava, että valvontaa lisätään istutuskohteissa merkittävästi.

Lehtiniemen kalastuskunta on pahoillaan tapahtuneesta johon osakaskunta ei ole osannut varautua. Valvojat toivovat havaintoja kirjolohien pyynnistä istutuspäivältä 24.6. 2020 alkuillasta.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

valvonta4.jpg

 

Kalastajat tyytyväisiä kalastuksenvalvontaan

 

Kalatalouden Keskusliiton viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan kalastuksenvalvonta on Suomessa laadukasta. Kalastajat antoivat kalastuksenvalvonnan asiakaspalvelutilanteista yli kahdeksan keskiarvot. Kalastuksenvalvonnan päävastuu Suomessa on kalatalousalueiden ja osakaskuntien valtuuttamilla kalastuksenvalvojilla.

Kalatalouden Keskusliitto keräsi loppuvuodesta 2019 kalastajilta asiakaspalautetta kalastuksenvalvojista. Kyselyyn saatiin 100 vastausta. Kahdessa kolmasosassa kohtaamisista kalastuksenvalvojan toimeksiantajana oli ollut osakaskunta tai kalatalousalue. Niiden lisäksi kalastajat olivat kohdanneet Metsähallituksen erätarkastajia, poliiseja ja merivartioston valvomassa kalastusta.

Kalastuksenvalvonta on asiakaspalvelutyötä ja mukavan luontoharrastuksen parissa aikaa viettävän kalastajan lupien tarkastaminen tehdään ystävällisesti ja asiantuntevasti. Kyselyn tulosten mukaan kalastajat olivat kohtaamisiin kaikin puolin tyytyväisiä. Kalastuksenvalvonnan ystävällisyys sai kalastajilta arvosanaksi 8,7 ja asiantuntevuus 8,2.

– Yli kahdeksan keskiarvot asiakaspalvelutilanteissa kertovat toiminnan laadukkuudesta, toteaa järjestöjohtaja Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitosta.

Monet vastaajista eivät olleet kohdanneet kalastuksenvalvojaa vuonna 2018, eivätkä muulloinkaan. Sanallisen palautteen antaneista moni toivoi painokkaasti lisää kalastuksenvalvontaa.

Kalatalouden Keskusliitto on lähes kymmenen vuoden ajan aktiivisesti kouluttanut uusia kalastuksenvalvojia. Kaikkiaan kokeen on tähän menneessä suorittanut hyväksytysti 3561 henkilöä. Aktiivisesti toimii tällä hetkellä noin 2800 kalastuksenvalvojaa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kirjolohet saapuivat – paino 1,3 kiloa


Tämän kesän velvoiteistutukset ovat alkaneet Lehtiniemen kalastuskunnan vesillä Ylä-Suolijärvellä. Ensimmäisenä järveen ehtivät kirjolohet.

- Virkeitä näyttävät olevan. Painoa kaloilla on 1,260 kiloa, vahvisti tuotantojohtaja Mika Pylväs Voimalohi Oy:stä seuratessaan istutuksia Lehtiniemessä. Lue tarkemmin TIEDOTTEISTA.

kirjolohet2020.JPG

 

 

                                            TÄRKEÄ TIEDOTE

 

              UUDET KALASTUSLUVAT VUODELLE 2020

 

Lehtiniemen kalastuskunta luopuu perinteisistä muovisista pyydysmerkeistä vuodesta 2020 alkaen. Vastaavan päätöksen on tehnyt esimerkiksi Metsähallitus.

Tärkeintä on huomata, että kun pyydysmerkkejä ei enää luvan oston yhteydessä jaeta, jokaisessa PYYDYKSESSÄ (esimerkiksi jokaisessa verkkojatassa) on oltava kalastajan YHTEYSTIEDOT. Niiden perusteella kalastuksenvalvojat selvittävät onko kalastuskunnan lupa ostettu ja voimassa. Viehekalastuksessa luvat on oltava kalastettaessa aina mukana kuten tähänkin saakka.

Jos pyydyksessä ei ole yhteystietoja, kalastuksenvalvojalla on oikeus takavarikoida pyydys.

Tässä keskeiset ohjeet uuteen lupajärjestelmään:

1. Valitse viereisen alasivun ”Kalastusluvat” luettelosta lupa / luvat, jotka lunastat.
2. Maksa lupa / luvat verkkopankissa kalastuskunnan tilille FI48 5359 0150 1233 19.
3. Merkitse viitetietoon: nimi, yhteystiedot, ostetut luvat, osakkailta tilan nimi ja rek nro.
4. Tulosta itsellesi kuitti tai ota siitä kuva kännykkään ja pidä mukana kalastettaessa.
5. Merkitse vesillä kaikkiin pyydyksiin omat yhteystiedot.
6. Muista valtion kalastonhoitomaksu.

Lupahinnat säilyvät ennallaan. Luvat ovat voimassa vuoden kerrallaan. Kalastuskunta luopuu aiemmin käytössä olleesta kolmen vuoden lupajaksosta.

Luvat voi ostaa kalastuskunnan verkkosivujen lisäksi myös Posion SEO-asemalta. Pitkään Lehtiniemessä lupia myynyt Väinö Laine on lopettanut lupien myynnin.

Esimerkkejä luvista ja pyydysyksiköistä:

Osakkaat: 1py, 2 euroa
- yksi verkko, 30 m pitkä / 3 m korkea = 1py = 2 euroa
- 8 verkkoa, 30 m / 3 m = 8py = 16 euroa
- pitemmille ja korkeammille verkoille on lunastettava lisäyksiköitä ohjeen mukaan

- viehelupa, henkilökohtainen, 5,-

Ei-osakkaat: 1py, 4 euroa
- yksi verkko, 30 m / 3 m = 1py = 4 euroa
- 8 verkkoa, 30 m / 3 m = 8py = 32 euroa

- viehelupa, hinta keston mukaan, katso "kalastusluvat"

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 kalakisa2020A.JPG

Saamamies, palkintoverkot ja leveä hymy. Asko Revonmäki voitti kalakisan kahdessa sarjassa. 

 

Lehtiniemen kalastuskunta luopuu pyydysmerkeistä

 

Lehtiniemen kalastuskunta luopuu muovisista pyydysmerkeistä kesästä 2020 alkaen. Kaikki luvat voidaan uudistuksen yhteydessä samalla lunastaa kalastuskunnan nettisivuilta. Uudesta toimintamallista päätettiin yksimielisesti kalastuskunnan vuosikokouksessa. Kalastusluvan olemassaolo tarkastetaan jatkossa pyydyksessä olevasta yhteystiedosta. Lue vuosikokouspäätöksistä tarkemmin alasivulta TIEDOTTEISTA.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

suolijärvi_9.JPG

 

Suolijärvi alarajalle - Luksua kiinni

 

Yli-Suolijärven vedenpinta hipoo pohjalukemia. PVO Vesivoima on laskenut altaan lähelle luvan mukaista alarajaa, mikä on 242,60 metriä merenpinnasta. Ajankohdan keskimääräinen vedenkorkeus aiempina vuosina (243,00) alitettiin 20. huhtikuuta. Lue lisää TIEDOTTEISTA.

Seuraa tästä Ylä-Suolijärven vedenkorkeuden muutoksia:

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

suolijärviraine.jpg

Tällä mittauspisteellä oli lunta 85 senttiä. Kuva: Raine Revonmäki.

 

Yli-Suolijärvelle avattiin lumilinja

 

PVO Vesivoima ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ovat avanneet uuden virallisen lumenmittauslinjan Lehtiniemeen Yli-Suolijärven valuma-alueelle.

Neljä kilometriä pitkä mittauslinja sijaitsee Särkelän Palokannaksella lähellä Riavaaraa. Paikan määritteli hydrologisilla perusteilla ELY-keskus.

Mittauksia lumilinjalla tekee Raine Revonmäki. ELY-keskus koulutti Rainen tehtävään maaliskuussa ja luovutti tarvittavat välineet. Mittauksessa tarvitaan esimerkiksi ominaispainopuntari ja vaaka.

- Mittaan linjalta lumen painon kahdeksasta eri pisteestä ja niistä kohdista saadaan lumen vesiarvo. Lumen syvyys mitataan reitiltä 80 kertaa erilaisista maastonkohdista. Jokaisessa kohdassa mittatikku isketään maahan kolme kertaa ja niiden keskiarvo valitaan. Tikkua pitää siis naputella maahan kaikkiaan 240 kertaa, Raine tarkentaa.

Raine hiihtää reitin metsäsuksilla, vaikka joitakin osuuksia voisi ajaa myös moottorikelkalla.

- Tuisku tarttuu helposti kelkan jälkeen eikä se silloin kinostu luonnollisesti. Pitäisi kahlata jäljeltä sivummalle. Parempi on hiihtää reitti metsäsuksilla päästä päähän.

- Kyllä se on päivän savotta, kun illalla vielä kirjaan tiedot tietokoneelle ja lähetän tulokset ELY-keskukselle, PVO Vesivoimalle ja Hydrodatalle.

Mittaus tehdään valtakunnallisesti aina kuukauden 16. päivä kaikilla mittauspisteillä ympäri maata.

- Maanantaina 4. toukokuuta tilasin vielä ylimääräisen mittauksen, koska haluamme ajantasaista tietoa lumitilanteesta ja vesiarvoista säännöstelyä varten, PVO Vesivoiman ympäristöpäällikkö Aaro Horsma kertoo.

Raine kiinnostui tehtävästä heti kun häntä siihen kysyttiin.

- Kaikki erikoinen kiinnostaa. Joka kevät on tullut käytyä vesipintoja kurkkimassa tuossa Kuivassalmessa, ja nyt siihen saa aivan uuden ulottuvuuden, Raine perustelee.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

askon_hauki.jpg

Matkalla puntariin. Kuva: Urpo Ranta-Ylitalo.

 

Kalakisa kiristyy ja puntarit punaisella

 

Lehtiniemen kalastuskunnan kalakisa järjestetään aina vuosikokousten välisenä aikana. Nyt kun vuosikokous jouduttiiin siirtämään koronarajoitusten vuoksi, kisa jatkuu kunnes kokous voidaan pitää ja palkinnot jakaa. Kilpailusarjat ovat hauki, taimen ja siika. Lisäksi arvotaan yksi palkintoverkko kaikkien osallistujien kesken. Kilpailuun on tullut selvästi aiempia vuosia enemmän kaloja. Jatketaan samaan malliin!

 

pilkki1.JPG

 

Kevätpilkilläkin pitää noudattaa ohjeita


Elämme historiallisia aikoja. Korona muutti useimpien kalastajien kevään ja kesän suunnitelmia. Niihin on nyt vain sopeuduttava.

Moni viettää aikaa kesämökeillä ja kalastelee lähivesillä. Paikallisille se on toistaiseksi sallittua, mutta matkan päästä siihen tulee rajoituksia. Puhtaasta luonnosta nauttiminen lienee se, josta kuitenkin viimeiseksi tingitään.

Kalastuskunnan vuosikokous jouduttiin siirtämään koronan aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Uusi ajankohta ei ole tätä kirjoitettaessa tiedossa. Se voi mennä pitkälle kesään.

Mutta kireitä siimoja niille, jotka kevätkeleistä voivat pilkkijäillä nauttia. Muistakaa turvavälit pilkilläkin.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IMG_20200315_142229.jpg

Terveisiä Liittoselältä. Osallistumme kalakisaan. Kuva: Raine Revonmäki.

 

 

VUOSIKOKOUS SIIRTYY

 

Valtioneuvoston 16.3.2020 tekemien linjausten johdosta

Lehtiniemen kalastuskunnan osakkaiden vuosikokous siirtyy

pidettäväksi myöhemmin keväällä. Myös jakokunnan kokous

siirtyy samasta syystä.Hallitus linjasi, että yli 10 henkilön

kokoontumisista tulisi luopua. Kokouksen uudesta ajankohdasta

ilmoitetaan näillä sivuilla myöhemmin.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vesiarvot korkealla - kevät vielä arvoitus

 

Lunta on Suolijärvellä nyt paljon. Myös lumen vesiarvot ovat korkealla, mutta kevään sulamisvesien määrän ennustaminen on vielä vaikeaa.

-  Ollaan vuodenaikaan nähden keskimääräisen vedenpinnan yläpuolella. Kevätkuopan syvyys riippuu Suomen ympäristökeskuksen tulovirtaamaennusteista. Tässä vaiheessa on vielä vaikea arvioida tarkemmin kevätkuopan tasoa, luonnehtii ympäristöpäällikkö Aaro Horsma PVO Vesivoimasta.

https://posio.eu/lehtiniemi/images/kalastuskunta/Yli-Suolijarven_saannostelysta.pdf

Koillissanomien haastattelussa Horsma muistutti, että kevättulvan korkeus riippuu sulamisajankohdan säätilasta. Jos silloin on sateista, tulvat voivat olla suuria.

- Jos on sateetonta, aurinko paistaa ja lehdet kasvaa puihin, voi tulva hyytyä pieneksikin, kuten kävi keväällä 2018, Horsma huomautti.

Suolijärven vedenkorkeus oli tammikuun lopussa vajaan puoli metriä ylempänä kuin 30 vuoden keskiarvo. Vuosien 1960-2019 ajalla ollaan vaihteluvälin ylärajalla.

Seuraa tästä Ylä-Suolijärven vedenkorkeuden muutoksia:

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

 

 

Posion ATK-Palvelut Pasi Revonmäki