Tervetuloa Lehtiniemen kalastuskunnan etusivulle!

 

Pasi Revonmäen tyylikkäät ilmakuvat kalastuskunnan kalavesistä:

Tässä lähes kaikki vesialueet, katso VIDEO

Kalastuskunnan laavu Haapanankannassa, katso VIDEO

Pilkkivesiäkin piisaa, katso VIDEO

---------------------------------------------------------------------------

Kalakisassa jaossa neljä palkintoa

 

Lehtiniemen kalastuskunnan perinteinen kalastuskisa on käynnissä ympäri vuoden. Kilpailuaika on vuosikokousten väli. Seuraavat voittajat valitaan talvella 2020.

Kalakisassa on kolme sarjaa. Suurinta - siis painavinta - kalaa etsitään lohi-, siika- ja haukisarjassa. Lisäksi arvotaan neljäs palkinto kaikkien kalakisaan osallistuneiden kesken. Jokaisessa sarjassa palkintona on 35-millin siikaverkko.

Kilpailuun voi osallistua, kun kala on punnittu virallista kauppavaakaa käyttäen mahdollisimman tarkasti. Painon lisäksi voi halutessaan kertoa kalan muutkin strategiset mitat. Myös kuvan voi toimittaa kalastuskunnalle.

Punnitustodistuksen voi toimittaa sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., tai antaa johtokunnan jäsenille.

20190818_171019.jpg

Tämä hauki aikoo osallistua kalakisaan. Kuvaaja: Markku Törmänen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kalastuskunta kannustaa katiskapyyntiin

 

Katiskapyynti on Lehtiniemen kalastuskunnan vesialueilla vapautettu pyydysyksiköistä. Päätöksen tarkoituksena on lisätä vapaaehtoista hoitokalastusta ja motivoida erityisesti nuoria harrastuksen pariin. Katiskoilla halutaan suitsia erityisesti Yli-Suolijärven haukikantaa. Lue lisää Tiedotteista.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Luvat kunnossa – yhteystiedoissa eniten puutteita

Kalastusluvat ovat hyvässä kunnossa Lehtiniemen osakaskunnan vesillä. Valvonnassa ei tavattu heinäkuussa luvattomia kalastajia. Muutamalle kalastajalle annettiin näyttömääräyksiä. Sen sijaan pyydysten yhteystiedoissa on edelleen puutteita. Valvonnasta tarkemmin Tiedotteissa.

valvonta1.JPG

Iloisia ilmeitä Liittoselällä. Luvat kunnossa, matka jatkuu ja siimat kiristyvät.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kalakisoissa 50 kävijää

Lehtiniemen kalastuskunnan järjestämä nuorten kalakisa onnistui mainiosti. Kilpailuun osallistui 22 onkijaa lämpimässä kelissä. Saalis jäi heikoksi, mutta tärkeintä olikin osallistuminen. Särkisaaren laavulla kävi yhteensä yli 50 henkilöä aistimassa kisatunnelmaa ja nauttimassa kalastuskunnan tarjoamista virvokkeista. Tapahtumasta tarkemmin Tiedotteissa.

Kalakisan palkinnoille onkivat Eevi Wilson (vas), Saku Niskala, Nea Turpeinen, Anssi Latvala ja Iida Revonmäki. Kuvasta puuttuu Jenna Ronkainen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

kirjolohet_006.JPG

 

Kirjolohet istutettu – lupia löytyy netistä

Kesän 2019 kirjolohet on istutettu Lehtiniemen kalastuskunnan vesiin. Kirjolohia istutettiin noin 640 kappaletta ja keskipaino oli kilon kieppeillä. Pulskia kaloja siis.

Kirjolohet istutettiin neljään paikkaan; Kuukkelilahteen, Kierikkolahteen, Autioselkään ja Kuivassalmeen.
Istutukset eivät aiheuta pyyntirajoituksia Lehtiniemen osakaskunnan alueella. Kalastuskunta ei asettunut kirjolohille myöskään saaliskiintiötä.

Kirjolohi-istutukset ovat osa PVO Vesivoima Oy:n säännöstelyvelvoitetta. Istutuksista vastaa Voimalohi Oy. Kirjolohilla korvataan puolet aiemmista siikaistutuksista.

Kalastuskunta toivoo palautetta kirjolohisaaliista seuraavan viisivuotisen istutussuunnitelman pohjaksi. Palautetta voi lähettää esimiehelle, johtokunnan jäsenille tai näiltä sivuilta löytyvän palautelomakkeen kautta. Yhteystiedot ohessa.

Kirjolohien kalastaminen edellyttää voimassaolevia kalastuslupia. Vieheluvan voi lunastaa suoraan näiltä sivuilta löytyvän ohjeen mukaisesti.

Suolijärvessä on nyt hyvin vettä kirjolohien uiskennella. Kireitä siimoja.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

koho1.JPG

 

KALAKISAT 20.7. SÄRKISAARESSA

Lehtiniemen kalastuskunta järjestää lasten ja nuorten kalastustapahtuman Särkisaaren laavulla lauantaina 20.7.2019 kello 12-14. Koko perheen tapahtumaan on vapaa pääsy. Kalastuskilpailu järjestetään kahdessa sarjassa; alle kouluikäiset ja alle 18-vuotiaat.

Kilpailu toteutetaan mato-ongilla. Kilpailuaika on kaksi tuntia 12-14 ja siihen voi osallistua vapaasti haluamansa ajan. Punnitus alkaa kello 14. Ilmoittautumisia otetaan vastaan kello 11.30 alkaen. Ennakkoon voi ilmoittautua sähköpostilla: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Onkiminen tapahtuu rannalta Särkisaaren laavun ympäristössä.

Kaikki osallistujat palkitaan. Lisäksi kummassakin sarjassa palkitaan erikseen kolme parasta onkijaa ja suurimman kalan saaja. Kalojen paino ratkaisee sijoitukset.

Kisaan suositellaan omia tuttuja välineitä, mutta kisapaikalle varataan myös onkia vapaaseen käyttöön. Syötit ja madot kannattaa tuoda myös itse, mutta niitäkin varataan jonkin verran kisapaikalle. Omat kalapussit kannattaa ottaa taskuun tai reppuun.

Kalastuskunta tarjoaa laavulla lapsille mehua ja lettuja sekä aikuisille kahvit ja makkarat. Jos on lämmin sää mukaan kannattaa varata lisäksi omia juotavia varsinkin kilpailun ajaksi. Sadesäällä varaudutaan sään mukaisilla varusteilla. Laavulla on jätehuoltopiste ja kuivakäymälä.

Kisapaikalla on liikenteen ohjaus ja autot parkkeerataan Särkisaaren tien reunaan niin, että läpikulkuliikenne onnistuu koko tapahtuman ajan. Liikenteen ohjauksesta vastaa Metsästysseura Louepojat. Kisapaikalle voi saapua myös veneellä.

Punnituksen ja palkintojenjaon yhteydessä kalastuskunta kertoo ajankohtaisista aiheista.

TERVETULOA

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Järvitaimenet on istutettu – muista alamitat!

Järvitaimenet on istutettu Lehtiniemen kalastuskunnan vesiin. Istukkaat muuttuivat uudessa istutussuunnitelmassa aiemmista 4-vuotiaista 2-vuotiaisiin taimeniin. Lue lisää Tiedotteista.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kalastuskunta järjestää nuorison kalakisat heinäkuussa

Lehtiniemen kalastuskunta järjestää heinäkuussa nuorten kalastustapahtuman. Perheille tarkoitettu uusi tapahtuma järjestetään Särkisaaren laavulla parhaaseen loma-aikaan. Luvassa on ainakin onkikilpailut, mutta ohjelma tarkentuu alkukesän aikana. Sisällöstä kerrotaan näillä sivuilla heti tarkempien päätösten jälkeen. Nuorten tapahtumasta päätettiin kalastuskunnan vuosikokouksessa. Lue kokouspäätöksistä tarkemmin Tiedotteista.

 ahvenet.JPG


Pääsiäisen pilkkisaalista Rutalahdelta. Kalastuskunta patistaa osakkaita hoitokalastukseen ja katiskapyyntiin.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 Suolijärvi noussut metrin - seuraa tästä vedenkorkeutta

 

Yli-Suolijärvi on noussut metrin kuukaudessa alimmasta korkeudestaan. Nyt toukokuun puolivälissä vesi on Luksuan mittarissa korkeudessa 244,09 kun se alimmillaan 15.4. oli tasolla 243.22. Juuri nyt ollaan 30 vuoden keskiarvon yläpuolella.

Luonto voi kuitenkin vielä yllättää kuten vuosi sitten.

Veden pinnan kehitystä voi seurata päivittäin päivittyvästä Luksuan mittarista:

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

 

kirjolohet 010.JPG

Kalakisan viimeiset viikot menossa


Lehtiniemen kalastuskunnan perinteinen kalakisa on meneillään. Palkinnot jaetaan seuraavassa vuosikokouksessa huhtikuussa. Vielä on aikaa napata voittokala tai kaivaa laatikon pohjalta sinne kenties hautautunut punnitustodistus.

Kalakisa järjestetään kolmessa sarjassa: hauki, siika ja lohi. Kilpailuaika on aina vuosikokousten väli. Edellinen vuosikokous oli 8.4.2018. Vuoden 2019 vuosikokouspäivä ilmoitetaan lähiaikoina.

Kilpailuun hyväksytään kala joka on punnittu virallisella kauppavaa`alla tai vastaavalla todistajien vahvistamana. Punnitustodistus on toimitettava puheenjohtajalle tai johtokunnan jäsenelle.

Jokaisen sarjan voittaja palkitaan vuosikokouksessa uudella 35 mm:n siikaverkolla.

 

suolijärvi,talvi2.JPG

 

Suolijärven kalatalousalue perustettu


Kalastusalueiden toiminta päättyi vuoden 2018 lopussa ja tilalle tulevat uudet kalatalousalueet. Tammikuun lopulla uusi Suolijärven kalatalousalue järjestäytyi ja hyväksyi ensimmäisessä kokoukseen toiminnalleen säännöt.

Kalatalousalueita on huomattavasti vähemmän kuin entisiä kalastusalueita. Suolijärvellä alue ei juurikaan muuttunut, siihen tehtiin vain muutamia pieniä aluetarkistuksia. Suolijärven kalatalousalueen pinta-ala on 19 662 hehtaaria. Ala- ja Yli-Suolijärven lisäksi siihen kuuluu kymmeniä muita pieniä ja keskisuuria järviä.

Kalatalousalueen ensimmäinen suurempi tehtävä on laatia alueelle käyttö- ja hoitosuunnitelma. Sen on oltava Lapin ELY-keskuksen vahvistettavana vuoden 2020 loppuun mennessä.

Suolijärven kalatalousalueen hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Juhani Veijonaho ja varapuheenjohtajaksi Keimo Lehtiniemi.

Kalastuksenvalvojina kalatalousalueen vesialueilla toimivat Markku Hyypiö, Pekka Pitkänen, Erik Kurkela ja Juhani Veijonaho. Osakaskunnilla on lisäksi omia kalastuksenvalvojia omilla vesialueillaan.

suolijärvi,talvi.JPG

 

Talvitauon paikka monella kalastajalla

Moni talvikalastaja nosti vuoden vaiheessa verkot kuivumaan ja kevättä odottamaan. Kala liikkuu keskitalvella vaisusti ja tyhjiä kokureissuja alkaa kertyä itse kullekin. Paitsi saamamiehille tietenkin. Jokainen meistä tuntee ainakin yhden sellaisen.

Hankalat kelit järvillä ovat myös osasyy kalastuksen vähenemiseen. Monin paikoin vettä on paksun lumikerroksen alla reippaasti. Onpa joku täräyttänyt kelkkansa istuinta myöten kiinni kohvaan. Suolijärvillä on paikoin paljon myös uheavantoja tai uveavantoja kuten toinen termi kuuluu.

Järvien jäätilanne on epätasainen ja huonolaatuista jäätä on enemmän kuin teräsjäätä. Lumisateet aiheuttivat jäiden painummisen ja lumikerroksen kastumisen. Päälle satanut uusi lumi jäänee eristeeksi. Todennäköisesti kohvakerrosten väliin on jäänyt jäätymättömiä kerroksia.

Jos talviverkot on nostettu kalavajaan, pitää avantojen merkintä kuitenkin muistaa säilyttää. Avantojen ympäristöön on kertynyt korkeita jääkasoja, jotka ovat vaarallisia erityisesti kelkkailijoille. Tuiskuun peittynyt merkkaamaton jääkasa on kovassa vauhdissa hengenvaarallinen. Jätä siis avannoille esimerkiksi heijastava aurauskeppi varoitukseksi.

 

muikut2.JPG

Lehtiniemessä eniten myytyjä kalastuslupia vuonna 2017 -

Suolijärvien kokonaissaalis putosi pohjalukemiin 40 tonniin -

Ylä-Suolijärvellä saalis parani ja kalastus lisääntyi


PVO Vesivoiman kalastustiedustelu vuodelta 2017 on valmistunut. Kysely lähetettiin Suolijärvien alueen osakaskunnista kalastuslupia ostaneille. Eniten lupia myytiin Lehtiniemen osakaskunnan alueella. Raportti sisältää runsaasti mielenkiintoista tietoa. Lue tarkemmin Tiedotteista, jossa kolme eri artikkelia tiedustelun tuloksista.

 

 

           Tunnelmallista Joulua kaikille kalastajille

                                   Lehtiniemen kalastuskunta

 

 

posio 003.JPG

 

Uimavedet jäähtyvät - Sumpussa kesän yhteenvetoa

Suolijärvellä kesä muistetaan alhaisesta vedenkorkeudesta jota kiroiltiin rannoilla elokuun lopulle saakka. Ainakin kaksi kolmasosaa sulan veden ajasta meni monen kalastajan mielestä täysin pilalle. Tiedän venekuntia jotka eivät juurikaan kalastaneet koko kesänä. Sumpussa lisää kesän perkausta ja pari ajatusta tulevasta.

 

siiat 008.JPG

Siian poikanen matkalla uuteen kotiin ja kohti Suolijärveä. Tuore kolumni julkaistu alasivulla SUMPPU. Arvioin mennyttä kesää ja vähän tulevaakin. Käy kurkkaamassa.

 

Kalastuskiellot voimassa - taimenet istutettu

 

Syksyn istutuskausi päättyi, kun viimeiset velvoiteistukset Lehtiniemen kalastuskunnan vesiin tehtiin perjantaina 12. lokakuuta.

PVO Vesivoima istutti neljään kohteeseen 4-vuotiaita järvitaimenia. Samalla syksyiset kalastuskiellot vuoden loppuun saakka tulivat voimaan.

Taimenet istutettiin Autioselkään, Kierikkolahteen, Kuukkelilahteen ja Kuivassalmeen. Istukkaat olivat tänä vuonna hieman edellisvuosia pienempiä. Keskipaino oli vajaa 400 grammaa ja keskimitta noin 33 senttiä.

Istutusalueilla on kielletty verkkopyynti 21-49 millimetrisillä verkoilla. Myös uistelu on kielletty. Lehtiniemen kalastuskunnan myymien uistelulupien voimassaolo päättyy muutenkin jo syyskuun loppuun.

Vuonna 2019 istutuksissa siirrytään myös Lehtiniemen vesillä uuteen rytmitykseen. Taimenet istutetaan jo alkukesästä 2-vuotiaina kalastusalueelle vahvistetun suunnitelman mukaisesti.

Seuraavassa vuosikokouksessa osakkaat päättävät miten kalastusrajoitukset jatkossa määritellään.

Katso kieltoalueet tarkemmin kohdasta "KARTAT".