Tervetuloa Lehtiniemen kalastuskunnan etusivulle!

 

Pasi Revonmäen tyylikkäät ilmakuvat kalastuskunnan kalavesistä:

Tässä lähes kaikki vesialueet, katso VIDEO

Kalastuskunnan laavu Haapanankannassa, katso VIDEO

Pilkkivesiäkin piisaa, katso VIDEO

---------------------------------------------------------------------------

pilkki1.JPG

 

Kevätpilkilläkin pitää noudattaa ohjeita


Elämme historiallisia aikoja. Korona muutti useimpien kalastajien kevään ja kesän suunnitelmia. Niihin on nyt vain sopeuduttava.

Moni viettää aikaa kesämökeillä ja kalastelee lähivesillä. Paikallisille se on toistaiseksi sallittua, mutta matkan päästä siihen tulee rajoituksia. Puhtaasta luonnosta nauttiminen lienee se, josta kuitenkin viimeiseksi tingitään.

Kalastuskunnan vuosikokous jouduttiin siirtämään koronan aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Uusi ajankohta ei ole tätä kirjoitettaessa tiedossa. Se voi mennä pitkälle kesään.

Mutta kireitä siimoja niille, jotka kevätkeleistä voivat pilkkijäillä nauttia. Muistakaa turvavälit pilkilläkin.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IMG_20200315_142229.jpg

Terveisiä Liittoselältä. Osallistumme kalakisaan. Kuva: Raine Revonmäki.

 

 

VUOSIKOKOUS SIIRTYY

 

Valtioneuvoston 16.3.2020 tekemien linjausten johdosta

Lehtiniemen kalastuskunnan osakkaiden vuosikokous siirtyy

pidettäväksi myöhemmin keväällä. Myös jakokunnan kokous

siirtyy samasta syystä.Hallitus linjasi, että yli 10 henkilön

kokoontumisista tulisi luopua. Kokouksen uudesta ajankohdasta

ilmoitetaan näillä sivuilla myöhemmin.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vesiarvot korkealla - kevät vielä arvoitus

 

Lunta on Suolijärvellä nyt paljon. Myös lumen vesiarvot ovat korkealla, mutta kevään sulamisvesien määrän ennustaminen on vielä vaikeaa.

-  Ollaan vuodenaikaan nähden keskimääräisen vedenpinnan yläpuolella. Kevätkuopan syvyys riippuu Suomen ympäristökeskuksen tulovirtaamaennusteista. Tässä vaiheessa on vielä vaikea arvioida tarkemmin kevätkuopan tasoa, luonnehtii ympäristöpäällikkö Aaro Horsma PVO Vesivoimasta.

https://posio.eu/lehtiniemi/images/kalastuskunta/Yli-Suolijarven_saannostelysta.pdf

Koillissanomien haastattelussa Horsma muistutti, että kevättulvan korkeus riippuu sulamisajankohdan säätilasta. Jos silloin on sateista, tulvat voivat olla suuria.

- Jos on sateetonta, aurinko paistaa ja lehdet kasvaa puihin, voi tulva hyytyä pieneksikin, kuten kävi keväällä 2018, Horsma huomautti.

Suolijärven vedenkorkeus oli tammikuun lopussa vajaan puoli metriä ylempänä kuin 30 vuoden keskiarvo. Vuosien 1960-2019 ajalla ollaan vaihteluvälin ylärajalla.

Seuraa tästä Ylä-Suolijärven vedenkorkeuden muutoksia:

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/65/l653931001y/wqfi.html

 

 

Ahmaselälle avattiin jäärata

 

Ahmaselälle on avattu jääharjoittelurata. Tarkempi paikka on Kuivassalmessa Varrassaaren vieressä. Asiasta on sovittu kalastuskunnan kanssa.

- Rata on tarkoitettu ajotaitojen hiomiseen paikallisille nuorille, kertoo Raine Revonmäki, yksi ratahankkeen neljästä vastuuhenkilöistä.

Vajaan kilometrin mittainen rata on merkitty aurausviitoilla muiden jäällä liikkujien varoittamiseksi. Ajoneuvojen säilytys jäällä on kielletty. Mahdollisiin moottori- ja voimansiirtovaurioihin varaudutaan imetysturpeella.

Radalla ei ajeta, jos lähialueen mökeillä on asukkaita. Radan huolto kuitenkin tehdään, kun sitä tarvitaan ja olosuhteet ovat suotuisat.

Jääharjoittelurata on suljettu ulkopuolisilta. Jos ajamiseen on kiinnostusta, asiasta ja hoitokustannuksista on sovittava Raine Revonmäen kanssa, puh 045 630 7970.

 

Merkitse pyydykset myös talvella

 

Seisovat pyydykset on merkittävä myös jäiden aikana, ei pelkästään kesävesillä. Verkko- ja rysäavannot voivat olla vaarallisia pyydyksistä tietämättömille liikkujille.

Ehkä vieläkin vaarallisempia ovat avantojen viereen kerääntyneet jääröykkiöt, jotka lumen alle jäädessään ovat täysin yllättäviä esimerkiksi kelkkailijoille.

Talvellakin pyydyksistä pitää tietenkin löytyä myös Lehtiniemen osakaskunnan yksikkömerkit sekä kalastajan yhteystiedot.

Lupakausi on päättynyt vuoden 2019 lopussa, mutta aiemman käytännön mukaisesti talvipyynti sallitaan päättyneen kauden yksiköillä kevääseen ja seuraavaan vuosikokoukseen saakka.

Tsekkaa oikea merkintätapa oheisesta linkistä:

https://ahven.net/p/merkitse-pyydyksesi-oikein/

 suolijärvi8.JPG

 

Kalavuoteen 2020 hyvillä mielin

 

Vuosi 2019 oli Lehtiniemen kalastuskunnan vesillä Ylä-Suolijärvellä hyvä, paikoin suorastaan erinomainen. Monet kalastajat raportoivat hyvistä saaliista pitkin vuotta. Erityisesti loppukesä ja syksy olivat onnistuneita.

Muikkua, taimenia, kirjolohia ja ilahduttavasti myös siikaa tarttui monen pyydyksiin. Haukikanta on alueella edelleen vahva. Ahvenet ovat havaintojen mukaan myös pulskistuneet. Aivan mahtavia uutisia kaikki.

Vuosi 2020 tuo Lehtiniemen vesille uuden lupakauden, jonka pituudesta, hinnoista ja sisällöstä päätetään kevään vuosikokouksessa. Ajankohta ilmoitetaan näillä sivuilla hyvissä ajoin.

Uusi Suolijärven kalatalousalue on aloittanut toimintansa ja vuoden 2020 selvästi tärkein tehtävä tulee olemaan käyttö- ja hoitosuunnitelman laatiminen. Se on työn alla ja siitäkin lisää tietoa vuosikokouksessa ja muutenkin näillä sivuilla kevään aikana.

Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille kalastuskunnan osakkaille, hallinnon toimijoille, vapaaehtoisille ja luvanostajille. Onnea Uuteen Vuoteen kaikille meille.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Saaliista enää kolmannes verkoilla

 

Vapaa-ajankalastajat pyydystivät verkoilla vajaan kolmanneksen saaliistaan vuonna 2018, kun vielä vuonna 2000 osuus oli puolet. Asiaa on tutkinut Luonnonvarakeskus. Tsekkaa tarkemmin Tiedotteista.

suolijärvi4.JPG

Verkkojata alkaa olla harvinainen näky, varsinkin keskitalvella.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hätäisimmät ehtivät jo verkkojäille

Petteri Rahkolan talviverkkokausi alkoi komeasti 62 senttisellä ja 3,4 kilon painoisella taimenella. Rasvaeväleikattu kala on muutaman vuoden takainen istukas. Pyydys oli 55 millin verkko. Jäätä oli Petterin mittausten mukaan seitsemän senttiä.

rahkola.jpg-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suolijärven KHS liikkeelle


Suolijärven kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelman (KHS) laadinta on käynnistynyt. Työ pantiin liikkeelle Posiolla järjestetyssä yleisölle avoimessa suunnittelutilaisuudessa. Lue aiheesta tarkemmin Tiedotteista.

 

kalatalousalue.JPG

Paavo Mursu (oik), Rainer Ruokamo, Juhani Veijonaho, Kari Sarajärvi ja Jouko Karjalainen (selin) pohtimassa Suolijärven tulevaisuutta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hyvästi sulavesi, se on menoa nyt!

 

suolijärvi3.JPG

 

PVO remontoi Jumiskon voimalan


Pohjolan Voima aikoo kunnostaa Jumiskon vesivoimalaitoksen keväällä ja kesällä 2021. Vesistöjen vedenkorkeuteen remontti ei vaikuta, yhtiö lupaa uutiskirjeessään.

Peruskunnostuksessa uusitaan 1950-luvulta peräisin oleva voimalaitoksen turbiini sekä käyttöikänsä päähän tulleet sähkö- ja automaatiojärjestelmät. Lisäksi huolletaan voimalaitoksen generaattori, yhtiö kertoo.

Investointi lisää Jumiskon voimalaitoksen kykyä tuottaa säätövoimaa, jota tarvitaan sään mukaan vaihtelevan tuuli- ja aurinkovoiman kumppaniksi. Ajanmukaiset laitteistot myös lisäävät voimalaitoksen energiatehokkuutta.

- Investoinnissa korvaamme alkuperäisen, vuonna 1982 kunnostetun juoksupyörän kokonaan uudella turbiinilla. Moderni tekniikka lisää voimalaitoksen tehoa noin 1,5 megawattia ja sähkön tuotantoa noin 6 gigawattituntia vuodessa. Samalla turbiinin hyötysuhde paranee ja energiatehokkuus lisääntyy, toteaa PVO-Vesivoiman kehityspäällikkö Juha Kähkölä uutiskirjeessä.

Uusinta teknologiaa olevat sähkö- ja automaatiojärjestelmät turvaavat voimalaitoksen tuotanto- ja säätökykyä seuraavat 15 - 20 vuotta.

Tunneleiden suuaukot puhdistetaan

Peruskunnostuksen yhteydessä korjataan ja huolletaan myös Jumiskon järvialueilla olevien säännöstelypatojen betonirakenteita ja puhdistetaan kiviaineksesta tavallisesti veden alla olevien, voimalaitokseen johtavien tunneleiden suuaukot.

- Jumiskon voimalaitoksen käytössä alueen vesistön virkistyskäytön huomioon ottaminen on tärkeää. Tavoitteena on, että peruskunnostus ei vaikuta järvien normaaleihin vedenkorkeuksiin, yhtiö lupaa.

Jumiskon vesivoimalaitoksen omistaa Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Vesivoima Oy.

Vuonna 2018 Suolijärven vedenkorkeus oli poikkeuksellisen alhaalla. Voimayhtiö vakuuttaa nyt, että Jumiskon remontti ei vaikuta korkeuksiin vuonna 2021.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Pohjasiiat polskivat Suolijärvessä


Lehtiniemen kalastuskunnan tämän vuoden velvoiteistutukset on saatu päätökseen. Viimeisessä erässä istutettiin yli 28 000 pohjasiikaa Yli-Suolijärveen. Siianpoikaset olivat keskimäärin 11,2 senttisiä.

Siiat istutettiin Kenttäselkään, Ahmaselkään, Liittoselkään ja Autioselkään.

- Kaikki lähtivät hyvin uimaan, kertoo kalat vastaanottanut Arto Kylmäniemi.

Kirjolohet ja taimenet istutettiin jo kesäkuussa. Järvitaimenet istutettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran pitkään aikaan alkukesästä. Samalla siirryttiin 4-vuotiaista poikasista 2-vuotiaisiin.